Suroviny na zemiakový šalát:
1/2 – 1 pohára majonézy, 1,5 kg menších zemiakov, 1 ks červená cibuľa, sterilizovaný hrášok, menší pohárik sterilizovanej papriky, 4 kyslé uhorky, 3 vajcia uvarené natvrdo, 150 g anglickej slaniny (pre deti – kvalitná šunka), 1 varená mrkva, ¼ vareného zeleru, soľ, drvené korenie, štipka cukru, 2 lyžice nálevu z uhoriek
Postup:
Zemiaky v šupke uvaríme, necháme trochu vychladnúť, olúpeme a nakrájame do misy. Nakrájanú slaninku dáme na chvíľku orestovať na panvicu ( v prípade šunky použijeme lyžicu olivového oleja), po chvíli pridáme nakrájanú cibuľu a všetko premiešame, až sa cibuľa zosklovatí. Obsah panvice s výpekom zmiešame s nakrájanými zemiakmi a mletým korením. Potom postupne do misy pridávame nakrájanú papriku, uhorky, varené vajcia, hrášok a varenú zeleninu. Všetko nakoniec opatrne premiešame s majonézou, osolíme, prisladíme a dochutíme nálevom z uhoriek. Zemiakový šalát podávame s vyprážanou rybou nebo klasickým rezňom.