Staroruské perníky
Koláče, Vianočné pečenie

Staroruské perníky

Perníky sú najstaršou ruskou sladkou  maškrtou z múky. Ľudia o nich zložili mnozžstvo prísloví a porekadiel, rozprávok i piesní. Perníkmi sa ľudia obdarúvali na znak úcty a lásky, na sviatky, narodeniny a meniny. Niekedy sa pekávali veľmi veĺké, čím sa preukazovala miera náklonnosti darcu. Občas také perníky vážili aj niekoĺko pudov (1 pud je 16,38 […]

Bravčové

Údené karé s bylinkovou kôrkou

Suroviny (rozpočet na 16 kúskov): 750 g údeného karé bez kosti, 1 zväzok petržlenovej vňate, 1 žĺtok, 2 lyžičky kremžskej horčice, korenie, 1 kg zemiakov, 125 ml vývaru, 1 viazanička reďkoviek, 1 viazanička pažítky, 4 lyžičky octu, 6 lyžičiek oleja, soľ Postup: Trúbu vyhrejeme na 200 stupňov, petržlenovú vňať posekáme. Zmiešame žĺtko s horčicou, petržlenovou […]

Bezlepkové mandľové pečivo
Bez lepku, Koláče, Vianoce

Bezlepkové mandľové pečivo

Suroviny: Cesto: 100 g rastlinného tuku Alsan, 200 g bezlepkovej múky Schär Mix B, 200 g pomletých mandlí (LIDL), 100 g kokosového cukru pomletého, 1 vajíčko, mandľový extrakt, vanilkový lusk. Plnka: 100 g pomletých mandlí, 100 g kokosového cukru, 2 čl raw bezlepkového kakaa, mandľový likér Amaretto podľa chuti, vanilkový extrakt pár kvapiek, 4 zarovnané […]

Špagety s píniovými orieškami
Cestoviny

Špagety s píniovými orieškami a paradajkami

Suroviny: 200 g celozrnných špagiet, ½ šálky bazalkového pesta, ½ šálky sušených rajčín nakrájaných na tenké prúžky, ½ šálky pražených píniových orieškov, šťava z 1 citróna, ¼ šálky nahrubo nasekaných listov bazalky   Postup: Uvaríme si cestoviny. Polovicu šálky vody z cestovín si odložíme. Cestoviny dáme do misky, pridáme pesto, rajčiny, asi ¾ píniových orieškov a trochu citrónovej […]

Ajurveda, Polievky

Polievka kešu

Suroviny: 1 PL lyžička ghee, 2 strúčiky cesnaku, 1 viazanička stonkového zeleru ( sedan) ,  5 ČL múky, 1/2 l mlieka, 2 dcl vody, trocha soli, 250 g kešu orieškov Postup: Na panvici rozohrejeme ghee, pridáme na drobno pokrájaný cesnak a sedan (stonkový zeler) , chvíľu opražíme. Pridáme cca 5 ČL múky a podlejeme vodou, vznikne hustá […]

Plnené orechy
Koláče, Vianočné pečenie

Vianočné plnené orechy

Suroviny: 250 g masla, 130 g práškového, cukru, 250 g hladkej múky, 130 g mletých orechov, 160 g práškového cukru, 160 g mletých orechov, 2 až 3 lyžice tuzemského umu, maslo, čokoládová poleva Postup: Maslo zmiešame s cukrom, múkou a mletými orechmi. Cesto plníme do vymastených, múkou vysypaných formičiek na orechy a upečieme vo vyhriatej […]

Tekvicový džem
Zaváraniny

Tekvicový džem

Suroviny ( vystačí na: asi 6 pohárov a 200 ml ): 1 kg tekvice Hokkaido (očistenej a nakrájanej na malé kúsky), 200 ml vody, 1 balíček Gelfixu Extra 2:1 Dr. Oetker, 500 g cukru, 2 zarovnané KL kyseliny citrónovej, 1 KL arómy citrónovej Ešte potrebujeme: ponorný mixér Postup: Na prípravu džemu vložíme do väčšieho hrnca […]

Piškótové banány
Nepečené, Vianoce, Vianočné pečenie

Piškótové banány

Suroviny: detské piškóty, banány, čokoládu na varenie, stužený tuk, drobné cukríky Postup: Ošúpané banány nakrájame na kolieska. Vždy medzi dve piškóty dáme jedno koliesko a spojíme ich špáradlom. (Môžeme ich aj striedavo za sebou napichovať na špajdlu.) Čokoládu s tukom rozpustíme vo vodnom kúpeli, necháme trochu vychladnúť a namáčame v nej pripravené piškóty. Potom ich […]

Bôčiková roláda
Bravčové

Bôčiková roláda

Suroviny (rozpočet pre 4 osoby): 1 kg bravčového bôčika, 2 cibule, 2 domáce klobásy, 1 lyžička mletej červenej papriky, 3 strúčiky cesnaku, soľ, 1 lyžička drvenej rasce, olej Postup: Bôčik vykostíme, umyjeme, osušíme, rozrežeme na plát o dobre vyklepeme. Cibuľu očistíme a pokrájame na kolieska. Pretlačený cesnak, papriku soľ, trochu oleja a rascu vymiešame, zmesou […]

Torta Piñata
Torty

Torta Piñata

Suroviny ( rozpočet na 8 porcií ): Na cesto: 5 vajec, 130 g cukru, 1 balíček Vanilínového cukru, štipka soli, 200 g Zlatého klasu, 1 balíček Kypriaceho prášku do pečiva Dr. Oetker, 2 zarovnané PL preosiateho kakaa Na náplň: 1 balíček Zlatého klasu bez varenia Dr. Oetker, 500 ml mlieka, 60 g cukru, 250 g […]

womangalérie VŠETKY