vajíčka
Bez lepku, Chuťovky, Jedlá bez mäsa, Vegetariáni

Praženica z tofu

Suroviny: ½ balíčka tofu asi 80g, 1 menšia cibuľa, mletá červená paprika, kurkuma, alebo šafrán, soľ, sójový olej Postup: Na tanieri vidličkou dobre roztlačíme tofu. Na oleji opečieme na drobno nakrájanú cibuľku, ochutíme, mletou paprikou a kurkumou. Pridáme roztlačené tofu a dobre zamiešame. Posolíme a pražíme asi 5 minút. Podľa potreba podlejeme vodou. Podávame so cherry paradajkami a domácim […]

zdravé pohostenie
Chuťovky, Dipy, Varenie

Rýchle a zdravé pohostenie

Prekvapila vás návšteva a neviete, čo jej narýchlo ponúknuť? Ak máte v zásobe slané crackery či keksy, trochu zeleniny, syr, cesnak a smotanu na šľahanie, máte to vyriešené. Pripravte hosťom rýchly syrový dip, do ktorého si môžu namáčať slané keksy, hrubšie tyčinky alebo kúsky zeleniny (perfektne sa hodí napríklad uhorka, paprika, či hranolčeky nakrájané z […]

Chuťovky, Jedlá bez mäsa, Oddelená strava, Vegetariáni

Pečený baklažán s parmezánom

Suroviny: 1 baklažán, ¾ šálky parmezánu, 1/3 šálky celozrnnej strúhanky, 6 strúčikov cesnaku, soľ, čierne korenie, mlieko, 1 cibuľa, 1 konzerva paradajkovej omáčky, bazalka, mozarella Postup: Najskôr si urobíme omáčku. Cibuľu si očistíme, nakrájame na drobno a opražíme na oleji do mäkka. Pridáme 4 nadrobno naskaný cesnak, ešte chvíľu opražíme. Potom pridáme paradajkovú omáčku a privedieme do […]

Bylinkové tyčinky
Chlieb a pečivo, Chuťovky

Bylinkové tyčinky

Suroviny ( rozpočet na 12 ks ): 1 lístkové cesto, 1 hrsť čerstvých byliniek ( petržlenová vňať, tymián, oregano, rozmarín ), 1 PL olivového oleja, morská soľ, 1 strúčik cesnaku, 1 žĺtok. Postup: Rúru vyhrejeme na 180 ºC ( teplovzdušnú rúru na 200 ºC – vrchný a spodný ohrev). Bylinky pokrájame nadrobno, zalejeme ich olivovým […]

Údený losos s medovo-horčicovým dresingom
Chuťovky, Varíme ryby

Údený losos s medovo-horčicovým dresingom

Suroviny ( rozpočet pre 4 osoby): 200 gramov údeného lososa, 3cl sektu, 30 gramov medu, 20 gramov Dijon horčice, 50 gramov šalátu rukola, soľ a mleté čierne korenie Postup: Med a horčicu si v miske vymiešame do hladkej zmesi a postupne prilievame sekt na zriedenie a zvýraznenie chute. Dochutíme soľou a korením. Plátky údeného lososa […]

Stredomorské paradajky
Chuťovky

Stredomorské paradajky

Suroviny ( rozpočet na 4 porcie ): 4 veľké paradajky, 12 čiernych olív na grécky spôsob, 2 x 160g tuniaka v olivovom oleji, 1/2 červenej papriky, 1/2 žltej papriky, 80g syra Feta, 1 zväzok čakanky, 30 g kapár, 1 krajec chleba, 1 strúčik cesnaku, 1 PL vínneho octu, 1 PL extra panenského olivového oleja, soľ, […]

Enciánové šatôčky
Chuťovky, Jedlá bez mäsa, Koláče, Múčne jedlá

Enciánové šatôčky

Suroviny: 400 g lístkového cesta, 2 ks Hermelínu alebo Enciánu, 120 g brusníc, 1 žĺtok Postup: Lístkové cesto vyvaľkáme. Rozrežeme na štvorce. Na stred každého štvorca dáme pokrájaný syr a pridáme trocha brusníc. Potom uchytíme rožky štvorcov a nad Enciánom v strede ich spojíme do batôžka. Potrieme batôžky žĺtkom. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 200°C […]

Omeleta s mäsovo-zeleninouvou plnkou
Chuťovky

Omeleta s mäsovo-zeleninouvou plnkou

Suroviny: 6 vajec, 3 polievkové lyžice mlieka, soľ, 300-400 g zomletého bravčového mäsa z pliecka, 300 g uvarenej brokolice, 60 g nadrobno nakrájanej cibule, 60 g nadrobno nakrájanej červenej a žltej papriky olej, soľ, rasca, mleté čierne korenie, 1-2 lyžičky kari korenia, sójová omáčka Postup: Rozbité vajcia rozšľaháme so soľou a mliekom. Na rozpálenej panvici […]

Hrianky so syrom a paprikovým pyré
Chuťovky, Nátierky

Hrianky so syrom a paprikovým pyré

  1 porcia obsahuje: 1142 kj/ 1272 kcal, 30 mg cholesterolu, 13 g tukov, 12 g bielkovín, 26 g sacharidov Suroviny (rozpočet na 6 porcií): 1 kg červenej papriky, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 1 malá červená štipľavá paprika, 1 zväzok petržlenovej vňate, 2 vetvičky oregana, 1 lyžica slnečnicového oleja, soľ, 6 veľkých krajčekov celozrnného […]

Chuťovky, Jedlá zo zemiakov, Koláče

Zemiakové pagáče

Suroviny: 300 g zemiakov, 250 g rastlinného tuku, 250 g hladkej múky, soľ, 1 kypriaci prášok do pečiva, 1 vajce, rasca Postup: Zemiaky uvarené v šupke ošúpeme a najemno postrúhame. Pridáme zmäknuté maslo, múku, soľ, prášok do pečiva a vypracujeme cesto, ktoré na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku 1,5 cm. Vykrajujeme pagáčiky, ktoré potrieme rozšľahaným […]

womangalérie VŠETKY