Vaječná tlačenka so špenátom

Doba prípravy 45 minútNáročnosť

Vaječná tlačenka so špenátom – suroviny:

Na tlačenku: 20 g masla, 1 ks jarnej cibuľky, 3 – 4 strúčiky cesnaku, 3 balenia čerstvého listového špenátu (390 g), 1 balíček Želatíny na vaječnú tlačenku a aspiky, 400 ml smotany na varenie, soľ, čierne korenie, 150 g tvarohového syra (typu cottage), 5 vajec uvarených nat – vrdo

Ešte potrebujeme: mikroténovú fóliu, formu na srnčí chrbát

Vaječná tlačenka so špenátom

Postup:

Na prípravu tlačenky osmažíme na masle nadrobno nakrájanú jarnú cibuľku a cesnak. Pridáme špenát a necháme krátko povariť. Želatínu necháme napučať asi v 70 ml smotany na varenie počas asi 10 minút. Zvyšnú smotanu necháme v kastróliku zahriať (nevaríme), pridáme napučanú želatínu a za stáleho miešania zahrievame (nevaríme) až do úplného rozpustenia želatíny. Do ešte teplej smotanovo-želatínovej zmesi metličkou vmiešame tvarohový syr a dôkladne prešľaháme. Ochutíme soľou a korením. Ručne vmiešame špenátovú zmes. Formu na srnčí chrbát vyložíme mikroténovou fóliou. Polovicu želatínovej zmesi nalejeme do formy. Na zmes položíme celé vajcia do radu vedľa seba a zalejeme ich zvyšnou želatínovou zmesou. Tlačenku odložíme najmenej na 2 hodiny do chladničky. Stuhnutú tlačenku vyklopíme z formy, odstránime mikroténovú fóliu a podávame s opečenými toastami alebo iným pečivom.

TIP: Namiesto listového špenátu môžeme použiť sparenú žihľavu.

Doba prípravy: asi 30 minút
Doba tuhnutia: 2 hodiny
Vystačí: na 8 porcií

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach