Dnes je pondelok, 18. marca 2024, sviatok má Eduard

Jedlá bez mäsa

Hrášková roláda

Hrášková roláda

Hrášková roláda - suroviny ( rozpočet pre 4 osoby ): 1 lístkové cesto, 250 g zemiakov, 250 g mrazeného hrášku, 1/2 červenej papriky, 1 vajce, muškátový kvet, soľ, korenie, 2 lyžice sezamových semienok Postup: Zemiaky uvaríme v...

Fazuľové rizoto

Suroviny na fazuľové rizoto (rozpočet na 4 porcie): 600 veľkej fazule, soľ, 200 g šalotky, 2 strúčiky cesnaku, 100 g vňaťového zeleru s lístky, 250 g guľatej ryže na rizoto, 10 PL olivového oleje,...

Jarné závitky s pikantnou omáčkou

Jarné závitky sú plnené závitky (obvykle z ryžového papiera) naplnené zeleninou, prípadne mäsom, rezancami a ďalšími ingredienciami. Najčastejšie sa podávajú čerstvé, alebo sa môžu piecť alebo fritovať. Pôvodne pochádzajú najskôr z čínskej kuchyne, hojne...

Plnený baklažán paradajkami

Plnený baklažán paradajkami je chutné jedlo, ktoré si ľahko pripravíte. Suroviny na plnený baklažán paradajkami: 1 baklažán, 5-6 rajčín, strúhanka, bambino, petržlenová vňaťka, soľ, syr na strúhanie, cibuľa, cesnak, olivový olej Postup: Baklažán rozkrojíme na dve...
Cisársky trhanec so slivkami

Cisársky trhanec so slivkami

Klasika z Rakúska. Kuchári a cukrári tejto krajiny vedeli, ako svojich vyhlásených maškrtníkov, cisárov a kráľov, rozmaznávať. Cisársky trhanec so slivkovým rozvarom je niečo ako evergreen rakúskej kuchyne. Nechýba vari ani na jednom jedálnom...

Sójové hubové rizoto

Suroviny na sójové hubové rizoto: 100 g sójových granúl, vodu, 200 g čerstvých húb, 40 g masti, 40 g cibule, 200 g ryže, soľ, mleté čierne korenie Postup: Sójové granuly namočíme do vody a necháme napučať. Huby...

Syrová torta so šalátom

Syrová torta so šalátom je výborná na obed ale aj na večeru. Rovnako chutná je aj k vínku. Syrová torta so šalátom - suroviny (rozpočet na 12 porcií): Palacinky: 1/4 l mlieka, 2 vajcia, soľ,...

Paradajková praženica

Paradajková praženica - suroviny: 2 veľké paradajky, 3 vajíčka, 1 čajová lyžička posekanej petržlenovej vňate, 1 polievková lyžica masla, medzi prsty soli, medzi prsty mletého čierneho korenia Postup: Na masle udusíme na štvrťky nakrájané paradajky asi 10...

Zelenina na provensálsky štýl

Zelenina na provensálsky štýl alebo ratatouille býva väčšinou servírovaný samostatne, často s chlebom, niekedy býva používaný ako náplň do palaciniek a len výnimočne ako príloha k iným pokrmom. K základným ingredienciám patria paradajky, cesnak,...
Šúlance s cibuľkou

Šúľance s cibuľkou

Šúľance sú výrobok slovenskej kuchyne pripravený z vajec, múky, soli, uvarených a nastrúhaných zemiakov. Často sa podávajú s cukrom alebo makom. Môžeme ich podávať aj na slano, tak ako sme to spravili my, v našom recepte - šúľanse s cibuľkou. Názov jedla pochádza zo slova...