Karfiolový steak v štýle Sistersbakery

Doba prípravy 45 minútNáročnosť

Potrebujeme:

Na karfiolový steak:

  • 1-2 väčšie karfioly
  • Soľ
  • mleté čierne korenie
  • mletá červená paprika
  • olivový olej
  • cca 30 g masla

Na fazuľové pyré:

  • 800 g plechovica bielych fazúľ
  • 1 citrón
  • 1 strúčik cesnaku
  • Soľ
  • mleté čierne korenie
  • 1-2 PL olivového oleja

Na omáčku chimichuri:

  • veľký zväzok petržlenovej vňate
  • 100 ml olivového oleja
  • 1 PL jablčného alebo vínneho octu
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 čili paprička

Postup:

Najprv si pripravíme chimichuri omáčku. Petržlenovú vňať nasekáme nadrobno. Pridáme nasekaný cesnak a čili papričku, ďalej olej a ocot a premiešame. Necháme bokom.

Na fazuľové pyré dáme do nádoby fazuľky, citrónovú šťavu, cesnak, soľ a olivový olej, dochutíme mletým čiernym korením a ponorným mixérom alebo kuchynským procesorom vymixujeme na krémovú konzistenciu.

Zo stredu väčších karfiolov odrežeme 1-2 asi 1,5 cm hrubé steaky (zvyšky karfiolu môžeme použiť do iného receptu alebo ich okoreníme podobne ako steaky a opečieme.

Karfiolové steaky posolíme, okoreníme, posypeme mletou červenou paprikou, pofŕkame olivovým olejom a rukami dobre „vmasírujeme“ korenie do karfiolu. Na olivovom oleji steaky opekáme asi 2-3 min z každej strany na strednom ohni.

Po dopečení odstavíme z ohňa, karfiol vyberieme z panvice a do výpeku pridáme maslo a necháme ho v panvici rozpustiť.

Karfiolové steaky podávame servírované na fazuľkovom pyré, poliate výpekom a omáčkou chimichuri.  Môžete si ich vychutnať spolu s dobre vychladeným bielym Veltlínskym zeleným z radu vegánskych vín Vitis Vegan. Toto skvelé víno má sviežu chuť, pritom jemne korenistú a pretkanú mandľovým tónom. A od začiatku roka 2024 sa pýši už piatimi medailami z domácich vinárskych súťaží  :

  • Výstava vín Budmerice 2024, Strieborná medaila
  • Výstava vín Viničné 2024, Zlatá medaila
  • Vínne trhy Pezinok 2024 Zlatá medaila
  • Linčanský  džbánek Zeleneč  2024 –  Zlatá medaila
  • Najstaršia slovenská výstava vín:  Slovenský Grob  2024 – Zlatá medaila

Autorka receptu a foto: foodblogerka @michaelasistersbakerysk

autorka kuchárskych kníh Takmer zabudnuté recepty Miška Smolová

IG michaelasistersbakerysk    FB sistersbakery.sk    Blog: www.sistersbakery.sk   

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach