Potrebujeme:
Na karfiolový steak:
- 1-2 väčšie karfioly
- Soľ
- mleté čierne korenie
- mletá červená paprika
- olivový olej
- cca 30 g masla
Na fazuľové pyré:
- 800 g plechovica bielych fazúľ
- 1 citrón
- 1 strúčik cesnaku
- Soľ
- mleté čierne korenie
- 1-2 PL olivového oleja
Na omáčku chimichuri:
- veľký zväzok petržlenovej vňate
- 100 ml olivového oleja
- 1 PL jablčného alebo vínneho octu
- 1 strúčik cesnaku
- 1 čili paprička
Postup:
Najprv si pripravíme chimichuri omáčku. Petržlenovú vňať nasekáme nadrobno. Pridáme nasekaný cesnak a čili papričku, ďalej olej a ocot a premiešame. Necháme bokom.
Na fazuľové pyré dáme do nádoby fazuľky, citrónovú šťavu, cesnak, soľ a olivový olej, dochutíme mletým čiernym korením a ponorným mixérom alebo kuchynským procesorom vymixujeme na krémovú konzistenciu.
Zo stredu väčších karfiolov odrežeme 1-2 asi 1,5 cm hrubé steaky (zvyšky karfiolu môžeme použiť do iného receptu alebo ich okoreníme podobne ako steaky a opečieme.
Karfiolové steaky posolíme, okoreníme, posypeme mletou červenou paprikou, pofŕkame olivovým olejom a rukami dobre „vmasírujeme“ korenie do karfiolu. Na olivovom oleji steaky opekáme asi 2-3 min z každej strany na strednom ohni.
Po dopečení odstavíme z ohňa, karfiol vyberieme z panvice a do výpeku pridáme maslo a necháme ho v panvici rozpustiť.
Karfiolové steaky podávame servírované na fazuľkovom pyré, poliate výpekom a omáčkou chimichuri. Môžete si ich vychutnať spolu s dobre vychladeným bielym Veltlínskym zeleným z radu vegánskych vín Vitis Vegan. Toto skvelé víno má sviežu chuť, pritom jemne korenistú a pretkanú mandľovým tónom. A od začiatku roka 2024 sa pýši už piatimi medailami z domácich vinárskych súťaží :
- Výstava vín Budmerice 2024, Strieborná medaila
- Výstava vín Viničné 2024, Zlatá medaila
- Vínne trhy Pezinok 2024 Zlatá medaila
- Linčanský džbánek Zeleneč 2024 – Zlatá medaila
- Najstaršia slovenská výstava vín: Slovenský Grob 2024 – Zlatá medaila
Autorka receptu a foto: foodblogerka @michaelasistersbakerysk
autorka kuchárskych kníh Takmer zabudnuté recepty Miška Smolová
IG michaelasistersbakerysk FB sistersbakery.sk Blog: www.sistersbakery.sk