Dnes je pondelok, 18. marca 2024, sviatok má Eduard

Zaváraniny

Jesenný džem je zásobárňou vitamínov a energie

Neskoré ovocie je nielen plné slnka, ale aj potrebných vitamínov a antioxidantov. Jeho úroda patrí síce k posledným v roku, no je o to bohatšia a rozmanitejšia. Keď nám už v špajzy hrdo stojí „vojenský oddiel“ pohárov s jahodovým, či marhuľovým...
Tekvicovo-hruškový džem

Tekvicovo-hruškový džem

Sezóna tekvice je tu a ak ich máte na záhradke veľa, môžete z nich vyskúšať urobiť džem. Je to možno trochu zvláštna kombinácia chutí, no keď tento džem ochutnáte, budete veľmi milo prekvapení. Jeho...
Jablkové želé

Jablkové želé s kúskami hrušiek

Jablkové želé s kúskami hrušiek je raňajková špecialita. Jablkové želé na zimu je úžasné, krásne svetlý dezert, ktorý sa dá pripraviť celkom jednoducho v domácej kuchyni. Proces varenia je trochu komplikovanejší ako zvyčajne jablkový džem, ale stojí...
Tekvicový džem s orechami

Tekvicový džem s orechami

Tekvicový džem s orechami je jesennou špecialitou. Suroviny (vystačí na asi 5 pohárov à 200 ml): 1 kg tekvice Hokkaido (nelúpanej, očistenej a nakrájanej na malé kúsky, 200 ml vody, 100 g vlašských orechov, 1 PL orechového...
domáci džem

Ananásový džem s brusnicami

Rozpočet na ananásový džem s brusnicami vystačí na asi 3 poháre à 350 ml Suroviny na ananásový džem s brusnicami: 600 g ananásu olúpaného a nakrájaného na malé kúsky, 300 ml 100 % pomarančového džúsu, 100...

Pomarančová marmeláda s mrkvou

Pomarančová marmeláda s mrkvou - suroviny: 400 ml vody, 3 vrecká ovocného čaju, 750 g dužiny z pomarančov (asi z 9 pomarančov), 150 g karotky, 200 ml jablkového džúsu, 1000 g želírovacieho cukru 2:1 Postup: Prevaríme vodu...

Borievkový sirup

Borievkový sirup sa užíva pri kašli i ako prevencia jeho vzniku. Suroviny na borievkový sirup: 1/4 kg čerstvých borievok, 1 liter vody, 1/2 - 1 kg Korunného cukru na prípravu sirupu z bazy a byliniek Postup: Borievky...

Kečup s jablkami

Suroviny na kečup s jablkami: 1 kg paradajok, 250 g cibule, 250 ml jablkového pyré, 3 lyžice cukru, 1 lyžička soli, 250  ml vínneho octu,1 kápia v sladkokyslom náleve, 2 bobkové listy, 5 klinčekov, po...

Lahôdková červená cibuľa

Lahôdková červená cibuľa - suroviny: 1 kg červenej cibule, 10 dkg medu, 1/8 l malinového octu, 1/16 l olivového oleja Okrem toho: soľ, vetvičky tymianu, vývar Postup: Ošúpeme cibuľu, rozpolíme a pokrájame na rovnako veľké kusy. Na oleji...
Čučoriedkový džem - extra ovocný

Čučoriedkový džem – extra ovocný

Suroviny na čučoriedkový džem - extra ovocný (6 ks pohárov po 250 ml): 1000 g čučoriedok, 1 balenie Želírovacieho cukru Extra 2:1, 2 kávové lyžičky kyseliny citrónovej  Postup: Umyté a očistené čučoriedky pomocou ponorného mixéra rozmixujeme...