Jesenný džem je zásobárňou vitamínov a energie
Neskoré ovocie je nielen plné slnka, ale aj potrebných vitamínov a antioxidantov. Jeho úroda patrí síce k posledným v roku, no je o to bohatšia a rozmanitejšia.
Keď nám už v špajzy hrdo stojí „vojenský oddiel“ pohárov s jahodovým, či marhuľovým...
Tekvicovo-hruškový džem
Sezóna tekvice je tu a ak ich máte na záhradke veľa, môžete z nich vyskúšať urobiť džem. Je to možno trochu zvláštna kombinácia chutí, no keď tento džem ochutnáte, budete veľmi milo prekvapení. Jeho...
Jablkové želé s kúskami hrušiek
Jablkové želé s kúskami hrušiek je raňajková špecialita. Jablkové želé na zimu je úžasné, krásne svetlý dezert, ktorý sa dá pripraviť celkom jednoducho v domácej kuchyni. Proces varenia je trochu komplikovanejší ako zvyčajne jablkový džem, ale stojí...
Tekvicový džem s orechami
Tekvicový džem s orechami je jesennou špecialitou.
Suroviny (vystačí na asi 5 pohárov à 200 ml):
1 kg tekvice Hokkaido (nelúpanej, očistenej a nakrájanej na malé kúsky, 200 ml vody, 100 g vlašských orechov, 1 PL orechového...
Ananásový džem s brusnicami
Rozpočet na ananásový džem s brusnicami vystačí na asi 3 poháre à 350 ml
Suroviny na ananásový džem s brusnicami:
600 g ananásu olúpaného a nakrájaného na malé kúsky, 300 ml 100 % pomarančového džúsu, 100...
Pomarančová marmeláda s mrkvou
Pomarančová marmeláda s mrkvou - suroviny:
400 ml vody, 3 vrecká ovocného čaju, 750 g dužiny z pomarančov (asi z 9 pomarančov), 150 g karotky, 200 ml jablkového džúsu, 1000 g želírovacieho cukru 2:1
Postup:
Prevaríme vodu...
Borievkový sirup
Borievkový sirup sa užíva pri kašli i ako prevencia jeho vzniku.
Suroviny na borievkový sirup:
1/4 kg čerstvých borievok, 1 liter vody, 1/2 - 1 kg Korunného cukru na prípravu sirupu z bazy a byliniek
Postup:
Borievky...
Kečup s jablkami
Suroviny na kečup s jablkami:
1 kg paradajok, 250 g cibule, 250 ml jablkového pyré, 3 lyžice cukru, 1 lyžička soli, 250 ml vínneho octu,1 kápia v sladkokyslom náleve, 2 bobkové listy, 5 klinčekov, po...
Lahôdková červená cibuľa
Lahôdková červená cibuľa - suroviny:
1 kg červenej cibule, 10 dkg medu, 1/8 l malinového octu, 1/16 l olivového oleja
Okrem toho: soľ, vetvičky tymianu, vývar
Postup:
Ošúpeme cibuľu, rozpolíme a pokrájame na rovnako veľké kusy. Na oleji...
Čučoriedkový džem – extra ovocný
Suroviny na čučoriedkový džem - extra ovocný (6 ks pohárov po 250 ml):
1000 g čučoriedok, 1 balenie Želírovacieho cukru Extra 2:1, 2 kávové lyžičky kyseliny citrónovej
Postup:
Umyté a očistené čučoriedky pomocou ponorného mixéra rozmixujeme...