Hruškový džem
Sirupy a džemy, Zaváraniny

Hruškový džem

Suroviny: 1 kg hrušiek, 800 g cukru Korunného želírovacieho 2:1,  pektogel, 1/8 l vody, niekoľko klinčekov   Postup: Hrušky umyjeme, osušíme, rozštvrtíme a zbavíme jadierok. Nakrájame ich na plátky. Šupky necháme! Plátky varíme vo vode tak dlho, až sa takmer rozpadnú. Potom zmes prepasírujeme cez jemné sitko, pridáme Korunný cukor želírovací 2:1, klinček a všetko varíme […]

Hrušková marmeláda
Sirupy a džemy, Zaváraniny

Hrušková marmeláda

Suroviny: 1 kg olúpaných hrušiek bez jadrovníkov, 2 kávové lyžičky kyseliny citrónovej, 1 bal. Korunného želírovacieho cukru 2:1, 2 lyžice rumu Postup:  Umyté a olúpané hrušky zbavené jadrovníkov rozmixujeme a vložíme do kastróla. Vmiešame kyselinu citrónovú a za stáleho miešania privedieme do varu. Varíme min. 3 minúty. Odstavíme z ohňa a primiešame 2 lyžice rumu. […]

Jablkovo broskyňový džem s cuketami
Sirupy a džemy, Zaváraniny

Jablkovo broskyňový džem s cuketami

Suroviny: 500 g jabĺk, 300 g broskýň, 200 g malých cukiet, 500 g Korunného cukru želírovacieho 2:1 Postup: Jablká okrájame a zbavíme ich jadrovníkov. Broskyne ponoríme na chvíľku do vriacej vody, ošúpeme a vykôstkujeme. Všetko ovocie rozmixujeme alebo rozomelieme a vložíme do väčšieho hrnca. Cukety nakrájame na malé kúsky, pridáme do ovocného mixu a vmiešame […]

Jablková marmeláda
Sirupy a džemy, Zaváraniny

Jablková marmeláda s pomarančami

Suroviny: 700 g jabĺk, 300 g pomarančov (vážime len dužinu), šťava z 2 citrónov, 1 vrchovatá KL kyseliny citrónovej, 200 ml vody, 1000 g želírovacieho cukru, 6 PL koňaku Postup: Jablká olúpeme, zbavíme jadierok a pokrájame na malé kúsky, prípadne rozmixujeme. Pomaranče olúpeme a mesiačiky zbavíme šupiek – ostane len dužina. Ovocie vložíme do väčšieho […]

Džem z hrušiek a manga
Sirupy a džemy, Zaváraniny

Džem z hrušiek a manga

Suroviny (na asi 4 poháre po 350 ml): 500 g hrušiek (olúpaných a bez jadrovníkov), 500 g manga (čistá hmotnosť bez kôstok a šupky), 500 g  Korunného želírovacieho cukru 2:1, 4 PL rumu (podľa chuti) Postup: Hrušky ošúpeme, zbavíme jadrovníkov, odvážime požadované množstvo a nakrájame alebo roztlačíme (podľa tvrdosti ovocia) na menšie kúsky. Mango ošúpeme, […]

Sirupy a džemy, Zaváraniny

Carambolový džem

Suroviny: 1 kg caramboliek, 1 kg želírovacieho cukru Postup: Nakrájajte plody na prúžky šírky prsta a odstráňte ostré hrany. Semená ponechajte – dodajú džemu chuť. Zalejte vodou a nechajte variť,  kým plody nezmäknú – stačí približne 15 minút. Pridajte cukor a udržujte ďalších 15 minút vo vare. Nalejte do pohárov a uzavrite. Korunný cukor želírovací […]

Pomarančová marmeláda
Sirupy a džemy, Zaváraniny

Pomarančová marmeláda

Suroviny: 2 kg zrelých pomarančov, 2 l vody, 1 kg Korunného želírovacieho cukru 2:1  Postup: Pomaranče dôkladne kefkou vydrhneme a vložíme do hrnca s vodou. Varíme asi hodinu, kým nezmäknú. Vyberieme ich a necháme vychladnúť. Potom ich rozrežeme na polovicu, lyžicou vyberieme dužinu, odstránime jadierka a pokrájame ju na malé kocky. Kôru aj s bielou dužinou nakrájame na rezance. Všetko […]

Vrstvený broskyňovo-malinový džem
Zaváraniny

Vrstvený broskyňovo-malinový džem

Suroviny ( vystačí na asi 3 poháre à 350 ml ): Na broskyňový džem: 400 g broskýň (olúpaných, vykôstkovaných a nakrájaných), 100 ml 100 % pomarančového džúsu, ½ balíčka Želírovacieho cukru Extra 2 : 1 Dr.Oetker Na malinový džem: 500 g očistených malín, ½ Vanilkového struku „Bourbon“ Dr.Oetker, ½ balíčka Želírovacieho cukru Extra 2 : 1 Dr.Oetker Postup: Na prípravu broskyňového […]

Marhuľovo-nektárinkový džem so sektom
Zaváraniny

Marhuľovo-nektárinkový džem so sektom

Suroviny ( vystačí na asi 5 pohárov à 350 ml ): 600 g marhúľ (očistených a vykôstkovaných), 600 g nektáriniek (očistených a vykôstkovaných), 200 ml sektu, 1 balenie Želírovacieho cukru Super 3 : 1 Dr.Oetker Postup: Na prípravu džemu marhule a nektárinky čiastočne rozmixujeme vo veľkom hrnci pomocou ponorného mixéra. Pridáme sekt a želírovací cukor. Za stáleho […]

Sirupy a džemy, Zaváraniny

Pečený slivkový lekvár

Suroviny: 2 kg sliviek,  250 g kryštálového cukru, trošku mletej škorice, 20 ml rumu Postup: Slivky umyjeme a odkôstkujeme. Dáme do väčšieho pekáča, posypeme cukrom, škoricou a premiešame. Za častého miešania pečieme pri teplote 180 °C asi 2 hodiny. Horúci slivkový lekvár premiešame s likérom alebo rumom, nalejeme do pohárov, zatvoríme, na 5 minút postavíme […]

womangalérie VŠETKY