Tekvicový džem s orechami je jesennou špecialitou.
Suroviny (vystačí na asi 5 pohárov à 200 ml):
1 kg tekvice Hokkaido (nelúpanej, očistenej a nakrájanej na malé kúsky, 200 ml vody, 100 g vlašských orechov, 1 PL orechového oleja, 1 chemicky neošetrená limetka, 1 balíček Gelfixu Extra 2 : 1 Dr. Oetker, 500 g cukru
Postup:
Na prípravu džemu vložíme do väčšieho hrnca tekvicu, zalejeme vodou a asi 20 minút ju povaríme do mäkka. Tekvicu necháme vychladnúť a potom ju rozmixujeme tyčovým mixérom.
Orechy orestujeme na suchej panvici, necháme ich vychladnúť. Potom ich nasekáme nožom a zmiešame s olejom.
Z limetky nastrúhame kôru a vytlačíme šťavu.
Mohlo by vás zaujímať
Obsah balíčka Gelfix zmiešame s 2 PL cukru a pridáme do hrnca. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme. Pridáme zbytok cukru, orechy s olejom, kôru a šťavu z limetky a privedieme do varu. Za stáleho miešania zmes dôkladne povaríme minimálne 5 minút.
Na tanierik kvapneme 1 -2 KL práve uvareného džemu. Ak je džem po vychladnutí málo tuhý, vmiešame 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej.
Prípadnú penu odoberieme a ihneď tekvicový džem s orechami plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre uzavrieme, otočíme hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
Nutričné hodnoty:
na porciu / kus | na 100 g / ml | |
Energia | 2625 kJ / 627 kcal | 716 kJ / 171 kcal |
Tuky | 14,12 g | 3,86 g |
Sacharidy | 122,24 g | 33,40 g |
Bielkoviny | 20,70 g | 5,67 g |
Zdroj: Dr.Oetker
Upozornenie:
Použitím orechov sa doba trvanlivosti džemu skráti maximálne na 4 mesiace.