Tekvicový džem s orechami

Doba prípravy 40 minútEnergia: 171 kcal.Náročnosť

Tekvicový džem s orechami je jesennou špecialitou.

Suroviny (vystačí na asi 5 pohárov à 200 ml):

1 kg tekvice Hokkaido (nelúpanej, očistenej a nakrájanej na malé kúsky, 200 ml vody, 100 g vlašských orechov, 1 PL orechového oleja, 1 chemicky neošetrená limetka, 1 balíček Gelfixu Extra 2 : 1 Dr. Oetker, 500 g cukru

Tekvicový džem s orechami

Postup:

Na prípravu džemu vložíme do väčšieho hrnca tekvicu, zalejeme vodou a asi 20 minút ju povaríme do mäkka. Tekvicu necháme vychladnúť a potom ju rozmixujeme tyčovým mixérom.

Orechy orestujeme na suchej panvici, necháme ich vychladnúť. Potom ich nasekáme nožom a zmiešame s olejom.

Z limetky nastrúhame kôru a vytlačíme šťavu.

Mohlo by vás zaujímať

Hruškovo jablkový džem

Hruškovo jablkový džem s korením

40 minútEnergia: 234 kcal.Suroviny na Hruškovo jablkový džem s korením ( vystačí na: asi 4 poháre à 350 ml ): 500 g hrušiek (olúpaných a nakrájaných na malé… Čítaj ďaľej

Obsah balíčka Gelfix zmiešame s 2 PL cukru a pridáme do hrnca. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme. Pridáme zbytok cukru, orechy s olejom, kôru a šťavu z limetky a privedieme do varu. Za stáleho miešania zmes dôkladne povaríme minimálne 5 minút.

Na tanierik kvapneme 1  -2 KL práve uvareného džemu. Ak je džem po vychladnutí málo tuhý, vmiešame 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej.

Prípadnú penu odoberieme a ihneď tekvicový džem s orechami plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre uzavrieme, otočíme hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.

Nutričné hodnoty:

na porciu / kusna 100 g / ml
Energia2625 kJ / 627 kcal716 kJ / 171 kcal
Tuky14,12 g3,86 g
Sacharidy122,24 g33,40 g
Bielkoviny20,70 g5,67 g

Zdroj: Dr.Oetker

Upozornenie:

Použitím orechov sa doba trvanlivosti džemu skráti maximálne na 4 mesiace.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach