Bravčová panenka pečená v lístkovom ceste

Doba prípravy 45 minútNáročnosť

Bravčová panenka pečená v lístkovom ceste – suroviny:

600 g bravčovej panenky, morská soľ v mlynčeku, čierne korenie, čerstvý tymian, olivový olej, 80 g kuracích pŕs, 80 ml smotany na šľahanie (33%), 6 plátkov Schwarzwaldskej šunky, 1 chladené lístkové cesto, 1 vajíčko, 200 g brokolice, syr grana padano na posypani

Potrebujeme: plech, pierko na potieranie, sekací mixér, strúhadlo, kuchynské utierky, sitko

Bravčová panenka pečená v lístkovom ceste

Postup:

Bravčovú panenku umyjeme, osušíme a očistíme od blán. Ochutíme ju soľou a čiernym korením. Orestujeme ju spolu s čerstvým tymianom zo všetkých strán na rozpálenej panvici na troche olivového oleja. Orestovanú panenku osušíme na kuchynských utierkach.

Vychladené surové kuracie prsia preložíme do sekacieho mixéra, ochutíme soľou a čiernym korením. Pridáme nahrubo nasekaný tymian a 80 ml smotany, ktorú pridáme na 2-krát. Zakaždým dôkladne zmixujeme.

Na pracovnú dosku poukladáme plátky Schwarzwaldskej šunky tak, aby sa trochu prekrývali. Potrieme ich rovnomerne plnkou z kuracích pŕs, osolíme a okoreníme. Na ňu položíme orestovanú a osušenú bravčovú panenku a opatrne zabalíme.

Lístkové cesto rozvinieme a odrežeme z neho približne polovicu, ktorú dôkladne potrieme rozšľahaným vajíčkom, do stredu položíme panenku zabalenú v Schwarzwaldskej šunke a zavinieme. Panenku v lístkovom ceste položíme spojom nadol na plech potretý olivovým olejom. Závin potrieme vajíčkom a zľahka popicháme vidličkou. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 210 °C približne 12 – 15 minút. Upečenú panenku necháme pred servírovaním 2 – 3 minúty odpočívať. Potom ju nakrájame na plátky.

Varená brokolica: Brokolicu rozdelíme na menšie ružičky a dôkladne umyjeme pod studenou tečúcou vodou. Uvaríme ju v osolenej vriacej vode domäkka, potom scedíme a necháme odkvapkať. Pred servírovaním ju zohrejeme v hrnci, na dno ktorého sme pridali trochu vody. Brokolicu osolíme, pokvapkáme olivovým olejom a necháme pod pokrievkou 3 minúty zohriať. Potom ju vyberieme a osušíme na kuchynských utierkach.

Servírovanie: Na tanier naservírujeme 2 – 3 plátky panenky v lístkovom ceste a ružičky varenej brokolice. Posypeme strúhaným syrom grana padano a pokvapkáme olivovým olejom.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach