pondelok, 20. máj 2019 , sviatok má Bernard

Oddelená strava

Marinované huby

Marinované huby shimeji a opečené tofu

U nás nevídaný, ale v Japonsku klasický vegetariánsky recept ma hneď na prvý raz očaril. Po prvom súste som vedel, že sa v mojej kuchyni toto jedlo udomácni. :) Huby shimeji dostať u nás...
Šalát z pečenej červenej repy

Šalát z pečenej červenej repy

Červená repa patrí medzi jeden z najzdravších druhov zeleniny, ktoré môžeme v kuchyni použiť. Dôvod prečo sa u nás neteší prílišnej obľube, je zrejme ten, že doplatila na nie príliš dobré spracovanie v školských jedálňach....
Špenát s cícerom

Špenát s cícerom a drvenými paradajkami

Suroviny na špenát s cícerom a drvenými paradajkami: 1 menšia  červená cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, trochu olivového oleja, malý kúsok zázvoru (asi 1 x 1 cm), 1/2 kávovej lyžičky mletej čili papriky, 1 kávová lyžička...
jablkový pšenovník

Jablkový pšenovník

Suroviny na jablkový pšenovník ( rozpočet pre 8 osôb ): 250 g pšena ( lúpané proso ), 1 l jablkového muštu, štipka soli, podľa chuti javorový sirup, 2 vajcia, 3 ks jabĺk, kokosová smotana Postup: Pšeno prepláchneme...
Kofty z batátov a kelu

Kofty z batátov a kelu

Suroviny na Kofty z batátov a kelu: 400 g batátov, 220 g kelu, 1 malé romanesco, 1 hrsť čerstvého koriandra, 150 g quinoa múky, 2 žĺtka, 1 lyžica ľanových drvených semienok, 3 strúčiky cesnaku,  1...
Plnená cukínka

Plnená cukínka

Suroviny na recept Plnená cukínka: 2 guľaté cukínky, 200 g pohánky, soľ, 1 vajíčko, trocha chili, 2 lístky šalvie, parmezán, pohánková múka, kokosový tuk, Postup: Cukínu zoberieme a zrežeme vršok. Vydlabeme dužinu. Pohánku uvaríme a pridáme k...
Pečená cvikla

Pečená cvikla s paštrnákovým pyré

Suroviny na recept - Pečená cvikla s paštrnákovým pyré: 2 veľké cvikle, 3 veľké mrkvy, 1 kg batátov, 2 veľké paštrnáky, petržlenová vňať, sušený tymián, kurkuma čerstvá, himalájska soľ, olivový olej, drvená rasca Postup: Cviklu ošúpeme a...
ryžový šalát

Karibský ryžový šalát

Energetická hodnota jednej porcie: 890 kcal Suroviny (rozpočet na 4 porcie): 2 lyžičky oleja, 250 g natural ryže, klinčeky, mletá škorica, ½ čajovej lyžičky kurkumy, 200 ml kokosového mlieka, 300 ml zeleninového vývaru, 1 chilli...
Paradajková ryža s bazalkou

Paradajková ryža s bazalkou

Energetická hodnota jednej porcie: 677 kcal Suroviny (rozpočet pre 3 porcie): 1 cibuľa, 1 polievková lyžica oleja, 125 g ryže, 2 dcl zeleninového vývaru,  pol konzervy olúpaných paradajok, mleté čierne korenie, soľ, mletá červená paprika,...
Paprika v smotanovej omáčke

Paprika v smotanovej omáčke

1 porcia obsahuje: 1264 joulov (302 kalórií) Suroviny (rozpočet pre 4 osoby): 1 kg papriky, 2 lyžice - 80 g majonézy, 1/8 l smotany, 1 lyžica vínneho octu, 1 lyžička cukru, mleté čierne korenie, 1 lyžička...