Šalát z červenej repy

Doba prípravy 25 minútNáročnosť

Tento chutný šalát z červenej repy, ktorý si pripravíte podľa nášho receptu odporúčame podávať s čerstvým celozrnným pečivom, ideálne po tom, ako zopár hodín postál v chladničke.

V minulosti bola pre Slovanov červená repa jednou zo základných potravín. Bola predchodcom zemiakov a pokrmom prostého ľudu. Bežne sa podávala ako hlavný chod, ale aj ako príloha k mäsu v bohatších kruhoch. Zaraďme červenú repu naspäť do svojich jedálničkov napríklad aj vo forme takýchto chutných šalátov.

Surovimy na šalát z červenej repy:

1 kg červenej repy, 500 g hrozno, 1 ks chren, 150 g vlašských orechov

Dresing: 3PL dijonská horčica, 100 g trstinového cukru, 1/2 l džúsu z čiernych ríbezlí, 1 vanilkový lusk, soľ

Šalát z červenej repy

Postup:

Surovú cviklu očistíme, olúpeme a postrúhame najemno. Rovnako očistíme a postrúhame chren. Spolu zmiešame, pridáme hrozno a orechy. Pripravíme si dresing. Do ríbezľového džúsu vmiešame dijonskú horčicu, pridáme cukor, soľ a vanilkový lusk. Šalát prelejeme dresingom a necháme asi 1 hodinu odstáť v chladničke aby sa spojili chute. Podávame.

Marek Mráz

Mohlo by vás zaujímať

Pohánka so šalátom z červenej repy

45 minútPohánka so šalátom z červenej repy – suroviny: 500 g pohánka  lúpaná, bazalkové pesto 1 pohár, olivový olej, voda, 4 ks fenikel čerstvý, 2 PL… Čítaj ďaľej

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach