Tento chutný šalát z červenej repy, ktorý si pripravíte podľa nášho receptu odporúčame podávať s čerstvým celozrnným pečivom, ideálne po tom, ako zopár hodín postál v chladničke.
V minulosti bola pre Slovanov červená repa jednou zo základných potravín. Bola predchodcom zemiakov a pokrmom prostého ľudu. Bežne sa podávala ako hlavný chod, ale aj ako príloha k mäsu v bohatších kruhoch. Zaraďme červenú repu naspäť do svojich jedálničkov napríklad aj vo forme takýchto chutných šalátov.
Surovimy na šalát z červenej repy:
1 kg červenej repy, 500 g hrozno, 1 ks chren, 150 g vlašských orechov
Dresing: 3PL dijonská horčica, 100 g trstinového cukru, 1/2 l džúsu z čiernych ríbezlí, 1 vanilkový lusk, soľ
Postup:
Surovú cviklu očistíme, olúpeme a postrúhame najemno. Rovnako očistíme a postrúhame chren. Spolu zmiešame, pridáme hrozno a orechy. Pripravíme si dresing. Do ríbezľového džúsu vmiešame dijonskú horčicu, pridáme cukor, soľ a vanilkový lusk. Šalát prelejeme dresingom a necháme asi 1 hodinu odstáť v chladničke aby sa spojili chute. Podávame.
Marek Mráz