Tekvicovo-hruškový džem
Sezóna tekvice je tu a ak ich máte na záhradke veľa, môžete z nich vyskúšať urobiť džem. Je to možno trochu zvláštna kombinácia chutí, no keď tento džem ochutnáte, budete veľmi milo prekvapení. Jeho...
Tekvicový džem s orechami
Tekvicový džem s orechami je jesennou špecialitou.
Suroviny (vystačí na asi 5 pohárov à 200 ml):
1 kg tekvice Hokkaido (nelúpanej, očistenej a nakrájanej na malé kúsky, 200 ml vody, 100 g vlašských orechov, 1 PL orechového...
Ananásový džem s brusnicami
Rozpočet na ananásový džem s brusnicami vystačí na asi 3 poháre à 350 ml
Suroviny na ananásový džem s brusnicami:
600 g ananásu olúpaného a nakrájaného na malé kúsky, 300 ml 100 % pomarančového džúsu, 100...
Pomarančová marmeláda s mrkvou
Pomarančová marmeláda s mrkvou - suroviny:
400 ml vody, 3 vrecká ovocného čaju, 750 g dužiny z pomarančov (asi z 9 pomarančov), 150 g karotky, 200 ml jablkového džúsu, 1000 g želírovacieho cukru 2:1
Postup:
Prevaríme vodu...
Borievkový sirup
Borievkový sirup sa užíva pri kašli i ako prevencia jeho vzniku.
Suroviny na borievkový sirup:
1/4 kg čerstvých borievok, 1 liter vody, 1/2 - 1 kg Korunného cukru na prípravu sirupu z bazy a byliniek
Postup:
Borievky...
Jablkový sirup lisovaný za studena
Jablká - sú plné vitamínov, vrátane vitamínu E a C, čo posilňuje imunitu. Obsahujú kyselinu listovú, ktorú potrebujú tehotné ženy, kým vápnik v jablkách potrebuje zasa naša imunita. Pripravte si jablkový sirup lisovaný za...
Ríbezľový sirup z čiernych ríbezlí
Spraviť si vlastný ríbezľový sirup, je na nezaplatenie. Taký, aký bude, nedostanete v žiadnom obchode. A navyše si môžete byť istí, že ste na jeho prípravu použili vypestované ovocie vo vlastnej záhrade.
Suroviny na ríbezľový...
Rebríčkový sirup
Suroviny na rebríčkový sirup:
½ litra bielych kvetov rebríčka (naplníme nimi pollitrovú nádobu), 4 kg cukru na prípravu sirupu z kvetov bazy a byliniek, 2 litre vody
Postup:
Do sklenej nádoby nasypeme kvety rebríčka, zalejeme horúcou prevarenou vodou,...
Bazovo-jablkové želé s broskyňami
Suroviny na Bazovo-jablkové želé s broskyňami ( vystačí na asi 5 pohárov à 200 ml ) :
250 g broskýň (olúpaných a nakrájaných na malé kúsky), 300 ml bazového sirupu (domáci alebo kupovaný), 450 ml 100...
Cibuľové chutney s balzamikom
Suroviny na cibuľové chutney:
1 kg červenej cibule, 160 g kryštálového cukru, 100 ml červeného vína, 100 ml balzamikového octu, 1 PL oleja, bobkový list, soľ, chlieb
Postup:
Cibuľu ošúpeme a pokrájame na tenké kolieska. Vo väčšej panvici na rozohriatom...