Tekvica Chayote alebo čajot, pochádza zo Strednej Ameriky. Pokladá sa za ovocie. Väčšinou sa používa varená. Pri varení sa zvyčajne spracováva ako letná tekvica. Vo všeobecnosti sa mierne povarí, aby si zachovala chrumkavú konzistenciu. Surová chayote sa môže pridávať do šalátov alebo sals, najčastejšie marinovaná s citrónovou alebo limetkovou šťavou.
Hoci mnohí ľudia poznajú iba plody ako jedlé, koreň, stonka, semená a listy sú tiež jedlé. Hľuzy rastliny sa konzumujú ako zemiaky a iná koreňová zelenina, zatiaľ čo výhonky a listy sa často konzumujú v šalátoch a praženici.
Ovocie nie je potrebné šúpať, aby bolo možné variť alebo vyprážať na plátky. Má veľmi jemnú chuť. Bežne sa podáva s korením (napr. soľ, maslo a korenie v Austrálii) alebo v miske s inou zeleninou a arómami. Môže byť tiež varené, plnené, tlačené, pečené, vyprážané alebo nakladané v omáčke escabeche. Chayote aj semená sú bohaté na aminokyseliny a vitamín C
Z rastliny sa konzumujú plody, hľuzy, listy a mladé výhonky. Na Madeire sa nazývá pipinela. Chayote asi ťažko nájdete v našich podmienkach, ale môžete ju dobre nahradiť iným druhom tekvice.
Suroviny:
2 menšie tekvice, 1 hrnček šampiňónov, ¼ hrnčeka pistáciových orechov, ¼ hrnčeka pekanových orechov, ¼ hrnčeka pražených mandlí, ½ hrnčeka medu
Postup:
Predhrejte rúru na 180°C. Rozrežte tekvice na polovicu a odstráňte semienka. Vydlabte tekvice, ale neprepichnite kôru. Očistite šampiňóny a rozrežte na štvrťky. Zmiešajte všetky orechy a posekajte či pomeľte na menšie kúsky. Zmiešajte šampiňóny a orechy s medom. Do každej tekvice naložte štvrtinu zmesi. Pečte priamo na mriežke v rúre asi 1 – 2 hodiny, kým nie je tekvica mäkká.