Ružičkový kel je veľmi mnohostranná zelenina. Vynikajúco sa hodí do zeleninových polievok, k červenému alebo bielemu mäsu a po krátkom podusení je tiež veľmi chutný v šaláte. Ružičkový kel je tradičná príloha k pečeným mäsám, ktorá nechýba na stoloch vo Veľkej Británii. Kombinácia so slaninou a gaštanmi dodáva kelu sviatočnú príchuť. Je to veľmi mnohostranná zelenina. Môže sa upraviť na všetky možné spôsoby – varenie, vyprážanie i pečenie. Jedlá z neho nezaťažujú žalúdok a recepty sú jednoduché na prípravu. Základom takmer všetkých je odstrániť poškodené vonkajšie listy (tie môžete hodiť do kompostu) a ružičky uvariť v slanej vode asi 5 minút. Vyskúšajte náš recept na vynikajúci ružičkový kel so syrom.
Suroviny na ružičkový kel so syrom:
500 g ružičkového kelu, 3 strúčiky cesnaku, olivový olej, balkánsky syr alebo syr s modrou plesňou – napríklad Nivu.
Postup:
Ružičkový kel očistíme a rozkrojíme na štvrtiny. Na olivový olej s prelisovaným cesnakom pridáme ružičkový kel a za stáleho miešania krátko orestujeme. Podlejeme malým množstvom vody, osolíme, pridáme oregano podľa chuti a dusíme pod pokrievkou až do zmäknutia. Nakoniec, keď sa takmer všetka voda odparí, pridáme rozdrobený syr a necháme ho ľahko rozpustiť.