Na dobré sa lepšie čaká s chutným jedlom. Nech sa páči Caponata s tuniakom
Caponata s tuniakom – suroviny na 4 porcie:
- 3× 60 g tuniaka Rio Mare Leggero
- 2 baklažány
- 1 červená cibuľa
- 2 stonky stopkového zeleru
- 50 g čiernych olív
- 40 g kapár
- 140 g paradajkového pretlaku
- 4 cl olivového oleja extra virgin
- 4 cl vínneho octu
- 2 polievkové lyžice kryštálového cukru
- olej na smaženie
- soľ
- čierne korenie
- 8 plátkov bruschetty 10 g čerstvej bazalky
Postup:
Nakrájame baklažán na cca 1 cm kocky, odporúčame baklažán krájať pozdĺžne, čo zaručí, že nebude horký. Rozpálime olej na smaženie, pridáme baklažán do rozpáleného oleja a smažíme dozlatista. Odporúčame smažiť dlhšie na nižšej teplote, aby bol baklažán chrumkavý. Dozlatista osmažený baklažán necháme odkvapkať.
Na jemné kocky nakrájame červenú cibuľku a stopkový zeler. Zahrejeme olivový olej v panvičke na strednej teplote a cibuľku so zelerom zarestujeme. Len čo cibuľka zosklovatie, pridáme paradajkový pretlak a zarestujeme. Potom pridáme čierne olivy, kapary a tuniaka.
Do panvičky so základom dáme odkvapkaný baklažán a zamiešame. Zvlášť v miske rozpustíme cukor vo vínnom octe. Ak pri dochucovaní soľou alebo čiernym korením nepoužívame mlynček, odporúčame vždy najprv všetko odmerať v ruke. Pred a po každom dokorenení poctivo ochutnávame. Rozpustený cukor s vínnym octom zamiešame do caponaty a podľa vlastnej chuti dosolíme a dokoreníme. Necháme 5 minút odpočinúť.
Dozlatista orestujeme bruschettu na panvičke, s kvapkou olivového oleja a štipkou soli. Namiesto panvičky možno použiť aj hriankovač. Bruschettu bohato ozdobíme caponatou a posypeme natrhanou bazalkou.
Viac inšpirácie s RIO MARE hľadajte na riomare.sk