Chlieb pečený so skyrom

Doba prípravy 60 minútNáročnosť

Skyr je tradičný islandský mliečny výrobok podobný jogurtu. Skyr obsahuje v priemere 12 % proteínov, 3 % sacharidov, 0,5 % tuku a veľké množstvo vápniku. Jeho konzistencia sa blíži jogurtu gréckeho typu, avšak s menej výraznou, jemnejšou chuťou. Skyr je súčasťou islandskej kuchyne viac ako 1000 rokov. Tradične je skyr vyrábaný zo surového mlieka, súčasný skyr sa vyrába z pasterizovaného odstredeného kravského mlieka. Výsledný produkt má ľahko kyslastú príchuť, súčasní výrobcovia produkujú varianty skyru napr. s príchuťou vanilky, lesných plodov, jahôd atď., podobne ako pri jogurtoch.

Suroviny na chlieb pečený so skyrom:

450 g hladkej múky, 1 čajová lyžička jedlej sódy, 1/2 čajová lyžička soli, 300 ml Skyr natur, 80 ml vody

Chlieb pečený so skyrom

Postup:

Predhrejeme rúru na 190°C. Do misky dáme múku, soľ a jedlú sódu, všetko premiešame vidličkou. Zmes zalejeme Skyrom, vodou a všetko rýchle dôkladne premiešame, pokým nevznikne cesto. V prípade potreby môžeme prisypať trochu múky na spevnenie. Cesto vyklopíme na zľahka pomúčený valec a ručne ho váľame asi pol minúty.

Mohlo by vás zaujímať

chlieb so syrom

Cibuľový chlieb so syrom

40 minútZapečený cibuľový chlieb so syrom je vynikajúci recept, vhodný na posedenie s priateľmi, záhradnú párty alebo akúkoľvek inú udalosť. Suroviny ( rozpočet na 6-8 porcií… Čítaj ďaľej

Potom ho v tvare nízkeho bochníka dáme na vopred vymazaný plech a nožom na jeho povrchu dvakrát zarežeme do tvaru X. Chleba pečieme asi 45 minút, potom ho necháme pár minút vyhladiť, zabalíme do mierne vlhkej utierky a počkáme, pokiaľ nevychladne úplne. Následne ho už môžeme krájať na plátky a podávať.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach