Tzatziki na slovenský spôsob

Doba prípravy 20 minútNáročnosť

Čo je vlastne to tzatziki? Tzatziki sú predjedlo, je dip, dresing či omáčka, ktorá pochádza z gréckej kuchyne. Niekedy sa tiež používajú ako omáčka (predovšetkým do souvlaki alebo gyrosu). Skladá sa najmä z gréckeho jogurtu, nastrúhanej uhorky, cesnaku, olivového oleja, soli, čierneho korenia a čerstvých byliniek – najčastejšie kôpru, mäty či petržlenovej vňate. Zatiaľ čo v Grécku a Turecku sa tzatziki väčšinou podávajú ako príloha, inde sa skôr servírujú s chlebom ako samostatné jedlo

Suroviny na slovenské tzatziki:

1 stredne veľkú uhorku, 250 g plnotučného bieleho jogurtu, 3 PL nahrubo nasekaného kôpru, 1 1/2 PL olivového oleja, 1 strúčik prelisovaného cesnaku, šťavu z citróna na dochutenie,morskú soľ, korenie štyroch farieb

Slovenské tzatziki

Postup:

Ošúpanú a na drobné kocky nakrájanú uhorku dáme do misky. Pridáme 250 g bieleho jogurtu, nasekaný kôpor a dôkladne premiešame. Do zmesi následne pridáme cesnak, olej a citrónovú šťavu a taktiež soľ a korenie štyroch farieb podľa chuti.

Mohlo by vás zaujímať

Grécke tzatziky

45 minútSuroviny na grécke tzatziky : 3 ks uhorky, 500 ml gréckeho jogurtu, 1 citrón,  soľ, cesnak, olivový olej, kôpor na ozdobu Postup: Olúpeme si uhorky.… Čítaj ďaľej

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach