Čo je vlastne to tzatziki? Tzatziki sú predjedlo, je dip, dresing či omáčka, ktorá pochádza z gréckej kuchyne. Niekedy sa tiež používajú ako omáčka (predovšetkým do souvlaki alebo gyrosu). Skladá sa najmä z gréckeho jogurtu, nastrúhanej uhorky, cesnaku, olivového oleja, soli, čierneho korenia a čerstvých byliniek – najčastejšie kôpru, mäty či petržlenovej vňate. Zatiaľ čo v Grécku a Turecku sa tzatziki väčšinou podávajú ako príloha, inde sa skôr servírujú s chlebom ako samostatné jedlo
Suroviny na slovenské tzatziki:
1 stredne veľkú uhorku, 250 g plnotučného bieleho jogurtu, 3 PL nahrubo nasekaného kôpru, 1 1/2 PL olivového oleja, 1 strúčik prelisovaného cesnaku, šťavu z citróna na dochutenie,morskú soľ, korenie štyroch farieb
Postup:
Ošúpanú a na drobné kocky nakrájanú uhorku dáme do misky. Pridáme 250 g bieleho jogurtu, nasekaný kôpor a dôkladne premiešame. Do zmesi následne pridáme cesnak, olej a citrónovú šťavu a taktiež soľ a korenie štyroch farieb podľa chuti.