Hranolky s grilovanou cuketou a lososovým dipom

Doba prípravy 25 minútEnergia: 625 kcal.Náročnosť

Zemiakové hranolky  sú ručne, alebo strojovo krájané v charakteristickom tvare malých hranolov, vysmážané kúsky zemiakov, podávané obyčajne ako príloha k inému pokrmu – k vyprážaným jedlám, mäsu, rybám, v niektorých krajinách aj k hamburgeru a párku v rožku, príp. sú servírované samostatne.

Tento pokrm má pôvod vo Francúzsku, alebo aj v Belgicku. Zemiaky sa pripravujú tak, že sa najprv nakrájajú na rovnomerné prúžky, potom sa sušia a vyprážajú sa v oleji na panvici alebo vo fritovacom hrnci (fritéze). Pri pečenom variante hranolčekov sa používa menej, prípadne žiadny olej. Odborná verejnosť sa vzhľadom na to, že patria k nezdravým potravinám, k hranolčekom stavia kriticky.

Suroviny na hranolky s grilovanou cuketou a lososovým dipom ( rozpočet pre 4 osoby ):

2 stredné cukety, 1 balenie hranoliek, 2 polievkové lyžice olivového oleja, 1 zväzok kôpru, 100 g šľahačkovej smotany, 100 g údeného lososa, 200 g krémového syra, 1 polievková lyžica horčice, 1 polievková lyžica čierneho korenia, 1 citrón

Hranolky s grilovanou cuketou

Postup:

Cukety očistíme a nakrájame na 1cm tenké plátky. Pásiky potrieme z každej strany olivovým olejom. Upečieme hranolky v rúre podľa inštrukcií na obale. Umyjeme a posekáme kôpor. Šľahačkovú smotanu vyšľaháme do tuhšej hmoty. Lososa pokrájame na malé kocky a zmiešame s krémovým syrom, horčicou a kôprom.

Mohlo by vás zaujímať

Cuketové placky

Cuketové placky s cesnakom

30 minútAj keď cuketová sezóna je dávno za nami, cuketu stále kúpite v obchodoch. Cuketa má vysoký obsah minerálov a pomáha pri liečbe civilizačných chorôb. Cuketové… Čítaj ďaľej

Nakoniec pridáme do smotanovej hmoty. Cukety grilujeme 4 minúty z každej strany. Pokvapkáme citrónovou šťavou a okoreníme. Ugrilované cukety servírujeme s lososovým dipom a s  hranolkami. Hranolky s grilovanou cuketou sú hotové.

1 porcia obsahuje 625 kcal/2.617 kJ

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach