Kotlety s „Ratatouille“

Doba prípravy 15 minútNáročnosť

Energetická hodnota jednej porcie: 670 kcal

Suroviny (rozpočet na 5 porcií):

4 bravčové alebo jahňacie kotlety, 2 strúčiky cesnaku, malé množstvo oleja, soľ, mleté čierne korenie
Ratatouille: 1 cibuľu, 3 cukety, 2 papriky, 3 rajčiny, 3 strúčiky cesnaku, rozmarín, tymián, oregáno, asi hovädzieho vývaru, 3 polievkové lyžice olivového oleja, 1 polievkovú lyžicu paradajkového pretlaku, malé množstvo citrónovej šťavy, soľ, korenie

Ratatouille

Postup:

Najskôr pripravíme „Ratatouille“. Umyjeme bylinky a zeleninu, očistíme cibuľu, cesnak a pokrájame ich nadrobno. Cuketu, papriku, paradajky nakrájame na kocky. Bylinky posekáme nahrubo. Rozpálime olivový olej, opražíme v ňom cibuľu, cukety a papriku. Pridáme cesnak a bylinky, osolíme a okoreníme. Primiešame paradajkový pretlak a podlejeme hovädzím vývarom a dusíme do mäkka. Nakoniec pridáme paradajky. „Ratatouille“ ochutíme citrónovou šťavou.
Kotlety osolíme, okoreníme. Očistíme cesnak, roztlačíme a potrieme ním kotlety. Grilujeme. Počas grilovania ich potierame olejom.

Možno vás bude zaujímať…

Čo by sme mali vedieť o soli a koľko soli by sme mali konzumovať?

Hoci neslané jedlá nie sú chutné, so solením to určite netreba preháňať, pretože konzumácia akejkoľvek soli v nadmernom množstve je škodlivá. Môže mať za následok vysoký krvný tlak a vznik ďalších srdcovo-cievnych ochorení. Aby sme to neprehnali, mali by sme si zapamätať, že odporúčaná denná dávka soli pre dospelého človeka je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie max.6 gramov a túto dávku by sme nemali prekračovať.  Mimochodom,  aj bežné potraviny, ktoré denno-denne konzumujeme, obsahujú soľ, takže soľme radšej s mierou. Keďže v strednej Európe je nedostatok jódu v strave, je vhodné používať jódovanú soľ.

Všetky soli, určené na ochucovanie jedla, musia obsahovať minimálne 97,5 % chloridu sodného. Zvyšok tvoria hlavne prídavné látky, ktoré z nej robia funkčnú potravinu. Varená soľ je hlavným zdrojom jódu v našej strave. Jód naše telo potrebuje pre správnu funkciu štítnej žľazy. Ďalšou prídavnou látkou môže byť fluór. Ten, vo forme fluoridu, prispieva k udržaniu mineralizácie zubov, čím pomáha redukovať vznik zubného kazu. Na trhu existuje aj soľ, ktorá obsahuje menej sodíka a viac draslíka oproti bežnej jedlej soli. Jej používaním prirodzene obmedzujete príjem sodíka do organizmu. Znížený príjem sodíka prispieva k udržaniu normálneho krvného tlaku. Draslík pomáha udržať rovnováhu elektrolytov, čím prispieva k zníženiu únavy a vyčerpania.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach