Žerucha – zelený zázrak

Žerucha – výborne chutí, je zdravá a podporí aj vaše zmysly

O tom, že jemne štipľavá vňaťová zelenina žerucha výborne chutí, ale je aj cennou zásobárňou vitamínov, dnes už azda nikto nepochybuje. Vedeli ste však, čo všetko táto, vcelku nenápadná bylinka obsahuje? Vitamíny B3 a B6, C, E, K, betakarotén, kyselinu listovú, jód, meď, vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík, zinok a vlákninu. Okrem toho, žerucha zlepšuje vstrebávanie výživných látok z iných potravín a urýchľuje metabolizmus, čím znižuje vstrebávanie tuku.

Znižuje hladinu cholesterolu a dodáva telu energiu. Vďaka vysokému obsahu jódu pozitívne vplýva na činnosť štítnej žľazy, je zdrojom antioxidantov, ktoré prečisťujú obličky, močový mechúr a krv a posilňujú imunitný systém. Žerucha pôsobí aj priaznivo na pokožku – lieči zápalové ochorenia, ako napríklad ekzém a psoriázu. Mimochodom, žerucha je považovaná aj za veľmi účinné afrodiziakum! 😉

Žeruchu si celkom jednoducho vypestujete aj doma, najlepšie v plochej miske, ktorú treba vystlať vatou, dôkladne navlhčiť a potom do nej husto posiať semienka žeruchy.  Misku s vysiatou žeruchou postavíme na svetlé miesto, najlepšie na okno (z vnútornej strany), pričom ju každý deď mierne zalejeme. Vata nesmie nikdy vyschnúť. Pri takejto starostlivosti si už o pár dní môžeme pochutnať na čerstvej a vlastnoručne vypestovanej žeruche.

Mohlo by vás zaujímať

bazalkové pesto

Rýchle domáce bazalkové pesto

Bazalkové pesto je doslova talianskym pokladom Bazalkové pesto alebo inak pesto genovese (janovské pesto) si dokázalo získať doslova celú zemeguľu a je druhou najpredávanejšou omáčkou na svete. Je… Čítaj ďaľej
https://www.shutterstock.com

Žeruchové pesto

Ak si radi pochutnávate na cestovinách, skúste si pripraviť jarnú delikatesu – cestoviny so žeruchovým pestom. Budete potrebovať 1 vaničku žeruchy (alebo jeden zväzok), 1 zväzok čerstvej bazalky, 50 g nastrúhaného parmezánu, 1 strúčik cesnaku, 2 polievkové lyžice nasekaných vlašských alebo lieskových orechov, 1 polievkovú lyžicu citrónovej šťavy, 80 ml olivového oleja a trochu soli. Všetky ingrediencie dobre vymixujeme v mixéri a premiešame s uvarenými cestovinami.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach