Žerucha – výborne chutí, je zdravá a podporí aj vaše zmysly
O tom, že jemne štipľavá vňaťová zelenina žerucha výborne chutí, ale je aj cennou zásobárňou vitamínov, dnes už azda nikto nepochybuje. Vedeli ste však, čo všetko táto, vcelku nenápadná bylinka obsahuje? Vitamíny B3 a B6, C, E, K, betakarotén, kyselinu listovú, jód, meď, vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík, zinok a vlákninu. Okrem toho, žerucha zlepšuje vstrebávanie výživných látok z iných potravín a urýchľuje metabolizmus, čím znižuje vstrebávanie tuku.
Znižuje hladinu cholesterolu a dodáva telu energiu. Vďaka vysokému obsahu jódu pozitívne vplýva na činnosť štítnej žľazy, je zdrojom antioxidantov, ktoré prečisťujú obličky, močový mechúr a krv a posilňujú imunitný systém. Žerucha pôsobí aj priaznivo na pokožku – lieči zápalové ochorenia, ako napríklad ekzém a psoriázu. Mimochodom, žerucha je považovaná aj za veľmi účinné afrodiziakum! 😉
Žeruchu si celkom jednoducho vypestujete aj doma, najlepšie v plochej miske, ktorú treba vystlať vatou, dôkladne navlhčiť a potom do nej husto posiať semienka žeruchy. Misku s vysiatou žeruchou postavíme na svetlé miesto, najlepšie na okno (z vnútornej strany), pričom ju každý deď mierne zalejeme. Vata nesmie nikdy vyschnúť. Pri takejto starostlivosti si už o pár dní môžeme pochutnať na čerstvej a vlastnoručne vypestovanej žeruche.
Mohlo by vás zaujímať
Žeruchové pesto
Ak si radi pochutnávate na cestovinách, skúste si pripraviť jarnú delikatesu – cestoviny so žeruchovým pestom. Budete potrebovať 1 vaničku žeruchy (alebo jeden zväzok), 1 zväzok čerstvej bazalky, 50 g nastrúhaného parmezánu, 1 strúčik cesnaku, 2 polievkové lyžice nasekaných vlašských alebo lieskových orechov, 1 polievkovú lyžicu citrónovej šťavy, 80 ml olivového oleja a trochu soli. Všetky ingrediencie dobre vymixujeme v mixéri a premiešame s uvarenými cestovinami.