Nový dokument o schizofrénii odhalí viac

Dokument s názvom „Schizofrénia – orchester bez dirigenta“ vznikol pod taktovkou známej dokumentaristky Jarmily Rusinkovej. Jeho netradičné populárne náučné a súčasne umelecké spracovanie mu dodáva jedinečný charakter a punc nenútenej pútavosti.

o schizofrénii

Projekt je unikátny hlavne tým, že zachytáva príbehy dvoch pacientok so schizofréniou a prostredníctvom ich autentických výpovedí necháva diváka nahliadnuť hlbšie do pocitov, ktoré túto chorobu sprevádzajú. Výpovede pacientok zároveň zdôrazňujú dôležitosť podpory rodiny a blízkych v procese vysporiadavania sa s chorobou.

Do tvorby dokumentu sa zapojili aj kapacity z psychiatrického oboru, ktorými sú podpredsedníčky Slovenskej psychiatrickej spoločnosti MUDr. Lívia Vavrušová a MUDr. Ľubomíra Izáková. Prostredníctvom ich odborných komentárov sa divák dozvie podrobné informácie o vzniku schizofrénie, jej prejavoch, ale aj súčasných prístupoch k liečbe, vďaka ktorým majú pacienti možnosť prežiť plnohodnotný a aktívny život.

Dokument má premiéru v sobotu 23. augusta na Dvojke RTVS.

O schizofrénii
Schizofrénia je psychotické ochorenie, ktoré sa prejavuje poruchami myslenia (bludy), vnímania (halucinácie), chovania a zmenami osobnosti. U postihnutých touto chorobou dochádza ku strate kontaktu s realitou. Pacienti si vytvárajú vlastný svet, predstavy a súvislosti, ktoré nie sú reálne. Často si  neuvedomujú, že sú chorí a nevedia, že im môže pomôcť včasné odhalenie ochorenia a moderná liečba. V súčasnosti sa okrem liečby pomocou tabletiek často využívajú aj dlho pôsobiace injekcie. Pri kontinuálnej liečbe môže väčšina pacientov žiť plnohodnotný život.  Ochorenie sa vyskytuje u 0,8% – 1,5% populácie u mužov aj žien.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach