Balkón – kúsok prírody v mestskej džungli

Túžite začínať letné ráno s kávičkou na balkóne? Skrášlite si ho rozkvitnutými „balkónovkami“, či voňavými bylinkami, ktoré využijete aj v kuchyni.

Veľa slnka alebo málo? Je to dôležité

Aby sa kvetom darilo, treba ich výber a starostlivosť prispôsobiť orientácii balkóna, slnečnému svitu a vetru. Na južne orientovaný balkón, kam svieti slnko od rána do večera sa hodia pelargónie, nám dobre známe muškáty. Krovité rastliny pôvodom z južnej Ameriky dobili srdcia pestovateľov svojou odolnosťou voči chorobám a škodcom, či jednoduchou starostlivosťou.

Balkon

Viac ako 300 druhov pelargónii ponúka nekonečné možnosti ako si nimi ozdobiť balkón. Zaujímavejší efekt dosiahnete kombináciou s levanduľou francúzskou, rozmarínom alebo africkou sedmokráskou (osteospermum), ktoré pri zhoršenom počasí zatvára svoje kvety.

BalkonNemáte radi hmyz? Siahnite po voňavých odrodách muškátov, ktoré ho svojou vôňou odpudzujú.

Balkóny, kde nepraží priame slnko, ale sú dostatočne svetlé, skrášli kvetinová vicemiss –  begónia, vhodná aj na pestovanie vo visiacich kvetináčoch. Napr. begónia elatior si okrem pravidelnej zálievky a odstraňovania suchých kvetov nevyžaduje žiadnu špeciálnu starostlivosť. 

Podobné podmienky obľubuje petúnia dopĺňajúca trojicu najobľúbenejších „balkónoviek“. Tú treba chrániť pred silným vetrom a priamym dažďom, keďže jej lupene sú veľmi citlivé. 

Rastlinky vhodné aj pre váš balkón nájdete v rozšírenej ponuke balkónových kvetov obchodného domu Kaufland.

BalkonKvalitná pôda, voda a hnojivo

Balkónové rastliny si musia vystačiť s obmedzenou koncentráciou živín v črepníku. Preto ich môžeme zasadiť rovno do špeciálnej pôdy na balkónové kvety, pravidelne hnojiť a často polievať. Starostlivosť vie zefektívniť aj samouvoľnovacie hnojivo, ktoré sa aplikuje už pri výsadbe.

Samozavlažovacie kvetináče sú vhodnou pomôckou pre pestovateľky, ktoré víkendy netrávia doma. Ak už siahnete po klasickom kvetináči, je dobré aby mal na dne dierku a prebytočná voda mohla odtiecť. V opačnom prípade hrozí, že rastlinkám odhnijú korienky.

V rámci bežnej starostlivosti odstraňujte kvetinám odkvitnuté kvety a suché listy. 

BalkonBalkónové trendy

Pestovanie kvetov a zeleniny v mestách, komunálnych záhradách a na balkónoch sa stalo v zahraničí, najmä vo Veľkej Británii, v posledných rokoch obrovským hitom.

Okrem kvetov by preto na vašom balkóne počas leta nemali chýbať základné bylinky: mäta, medovka, bazalka, rozmarín a tymián. V našich podmienkach sa celkom dobre darí aj koriandru, ktorý je typický pre ázijskú kuchyňu.

Momentálne letia retro kvetináče inšpirované dizajnom plechového vedierka, či obyčajných drevených debničiek.

Navštívte stránku www.kaufland.sk, kde v časti „Tipy & zábava/Už ste vedeli?“, nájdete užitočné informácie ako sa starať o jednotlivé druhy balkónových kvetov, aby boli stále krásne.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach