Prečo deti potrebujú vápnik?

Deťom od narodenia až do puberty kosti veľmi rýchlo rastú a vyvíjajú sa.  Za mesiac môžu narásť aj o niekoľko centimetrov.  Vedeli ste, že v tomto období  sa zvýši objem minerálov v kostre približne 50 násobne?  

V priebehu prvých 10 rokov života sa nám vytvorí najmenej polovica  množstva kostnej hmoty.  Preto by sme najmä v období  puberty mali dávať pozor na vysoký príjem vápnika  a vitamínov  D3 a  C.  Okrem minerálov a vitamínov je pre správny vývoj kostnej hmoty dôležitá  aj primeraná fyzická  aktivita.   

deti potrebujú vápnik Biomin

Vitamín  D3 – významný spojenec vápnika

Kostná hmota sa vytvára do 35. roku človeka a potom už postupne začína prevládať  odbúravanie nad tvorbou. Telo sa snaží udržať si rovnováhu vápnika v krvi a ak mu nepomôžeme my, pomôže si samo. Preto ak máme dlhodobo nízky príjem vápnika, jednoducho si ho doplní z kostí. To spôsobí, že kosti sú poróznejšie,  krehkejšie a zvyšuje sa riziko zlomenín. Dôsledky sa prejavia vo vyššom veku, následkom je osteopénia a postupne sa môže vyvinúť  OSTEOPORÓZA, teda rednutie kostí pri ktorom ubudne také množstvo kostnej hmoty až  vzniknú  poruchy štruktúry kostí. Osteoporóza je nebezpečná najmä preto, že nebolí. Ľudia aj celé roky netušia, že sa im odbúrava kostné tkanivo a o tom, že majú osteoporózu  sa dozvedia väčšinou až pri prvej zlomenine. Preto by sme na prevenciu mali myslieť dopredu. Rodičia dokážu ovplyvniť, či ich dieťa bude, alebo nebude mať zdravé kosti v starobe.

Vieme čo musíte urobiť, aby ste mali zdravé kosti!

Vedeli ste, že  vápnik nedokáže náš  organizmus využiť bez pomoci ďalších dvoch vitamínov, a to vitamínov K2 a D3? U detí je obzvlášť dôležitý práve vitamín D3, ktorý nazývame aj ako slnečný vitamín.  Je nielen silnou zbraňou imunitného systému proti všadeprítomným vírusom, ale podieľa sa aj na regulácii krvného tlaku, svoju úlohu hrá pri raste krvných, svalových a kožných buniek a samozrejme pomáha vstrebávať vápnik. Bez neho by naše kosti neboli pevné. Ak ste ešte nepočuli o vitamíne K2, vedzte, že  je  to v tukoch rozpustný vitamín, ktorý prispieva k udržaniu zdravých kostí a u dospelých znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení. Vitamínu K2  vápnik nasmeruje priamo do kostí a zubov, kde je potrebný a neukladá sa v cievach a v mäkkých tkanivách. Jedinou nevýhodou vitamínov  K2 a D3 je skutočnosť, že  telo si ich nedokáže zabezpečiť  v dostatočnej miere a preto vyše 60% ľudí má nízke hladiny vitamínu D3. Preto by rodičia mali dbať na to, aby ich dieťa malo dostatočný príjem vápnika a najmä vitamínu D3.

deti potrebujú vápnik BiominPrírodný vápnik – prvá pomoc na zlomeniny

Vápnik je dôležitý pre správny rast, zdravé zuby a ešte dôležitejší v prípade zlomenín. Ak sa vášmu dieťaťu, alebo aj vám  niečo zlomí, mali by ste myslieť na správnu výživu potrebnú pre kosti v procese hojenia zlomeniny. Na to, aby sa kosť kvalitne zahojila, potrebuje kvalitný stavebný materiál. Kým vápnik sa odporúča užívať večer, naopak vitamíny K2 a D3 je lepšie užívať ráno.

Na čo by ste si mali dávať pozor, ak chcete mať zdravé kosti?

1: Zabezpečte deťom dostatočný príjem minerálov,  najmä vápnika. Pre deti je najvhodnejší vápnik v mlieku a mliečnych výrobkoch.

deti potrebujú vápnik Biomin

2: Ak máte doma alergika a netoleruje mliečne výrobky, musíte mu ho dopĺňať  výživovými doplnkami. Ideálny pre deti je prírodný vápnik bez pomocných látok nezaťažujúci organizmus.

3: Pre správne vstrebávanie vápnika je dôležitá zdravá strava. Jedlá typu fast food a hamburgery, kolové a sladené nápoje spôsobujú, že vápnik sa nedokáže dostatočne vstrebať.

4: Pre správny vývoj kostí je nevyhnutný dostatočný pohyb, pretože svaly masírujú kostné bunky.

5: Deti by mali byť čo najviac vonku na slnku. V lete pri správnej ochrane pred slnečným žiarením je vysoká pravdepodobnosť, že budú mať dostatok vitamínu D3. Avšak už na jeseň a v zimných mesiacoch je potrebné podávať vitamín D3, aby sa vápnik dokázal vstrebať do kostí a zubov.

6: Pozor na zlú kombináciu  jedál. Vápnik by ste mali užiť aspoň dve hodiny po zjedení mastného jedla, inak môže vo vašom tráviacom trakte nastať proces zmydeľňovania a vápnik vylúčite.

Odporúčaný príjem vápnika u detí

0 – 6 mesiacov: 400 mg
6 mesiacov – 1 rok: 600 mg
1 – 5 rokov: 800 mg
6 – 10 rokov: 800 – 1 200 mg

 Chceli by ste vedieť viac? Napíšte do našej poradne. Nájdete ju na stránke www.somstalekost.sk.

Save

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach