Deti aj vo vašej škole sa môžu od septembra učiť inak. Zaujímavo a moderne

Kvalita výučby na slovenských školách dlhodobo pokrivkáva. Je veľa indikátorov, ktoré ukazujú, že je to tak a už dlhšiu dobu. Hoci sa svet medzitým pohol niekam úplne inam, naše deti sa v školách stále učia presne rovnako, ako sa učili ich rodičia. Príčin tohto stavu je mnoho, od slabo platených učiteľov až po nedostatok moderných učebných materiálov a ďalšie.

vo vašej škole

Výučba a prax sa rozchádzajú

Príklad? Kým také Fínsko, ktoré sa pravidelne umiestňuje v medzinárodných hodnoteniach ako krajina s najkvalitnejším školstvom na svete, prechádza na tematické alebo projektové vyučovanie, u nás je tento systém iba v plienkach. Na našich školách je stále vyučovanie čohokoľvek rozškatuľkované podľa 45 minútových vyučovacích hodín. Pritom v praxi riešime životné situácie a problémy úplne inak. Často pri ich riešení využívame vedomosti z rôznych oblastí. Musíme si veci prerátať, zistiť si právny stav, zohľadniť následky a určiť časovú postupnosť riešenia. Teda tematicky alebo projektovo, ak chcete. V odbornej terminológii sa výučbe pre takéto potreby hovorí prierezová. Teda výučba témy naprieč rôznymi školskými predmetmi.

Nedávny prieskum medzi učiteľmi na slovenských školách však ukázal, že aj keby naši učitelia chceli učiť moderne, cez prierezové témy, na takúto výučbu nemajú k dispozícii takmer žiadne učebné materiály. Necelá štvrtina učiteľov (22 %) v prieskume uviedla, že nemá k dispozícii vôbec žiadne vzdelávacie materiály na výučbu prierezových tém. Ďalších 62 % učiteľov nejakými disponuje, ale privítali by ich oveľa viac. Iba zvyšných16 % učiteľov uviedlo, že má takýchto vzdelávacích materiálov dostatok, čo je veľmi nízke číslo.

Existuje riešenie

Odborníci z EDULAB-u, neziskovej organizácie zaoberajúcej sa inovatívnymi formami výučby, v spolupráci s pedagógmi z praxe dali hlavy dokopy a prišli s inovatívnym vzdelávaním, ktoré žiakom základných škôl ukazuje svet v súvislostiach. Profesionálne pripravené vzdelávacie materiály na výučbu prierezových tém sú zhotovené tak, aby ich učitelia mohli okamžite použiť v triede. Zatiaľ je spracovaných 5 tém, tzv. fenoménov: voda, vzduch, slnko, komunikácia a kultúra. O kvalite pripravovaných materiálov svedčí aj to, že využívajú aj vzdelávacie videá od britskej BBC, ktoré patria medzi najkvalitnejšie na svete. Silnou stránkou materiálov je, že deti budú vedomosti objavovať formou expedície, teda atraktívne putovať za poznaním. Čiže presný opak dnešného prevažujúceho vzdelávania, kedy deti v školách pasívne dostávajú informácie od učiteľa, ktoré musia memorovať. Ako dlho si takto nadobudnuté vedomosti pamätajú a hlavne ako ich vedia využiť v živote si  asi dokáže predstaviť každý.    

Ak chcete, aby tieto materiály mohli byť využívané aj vo vašej škole a máte záujem získať viac informácií, navštívte webovú stránku projektu www.fenomenysveta.sk. Ak zanecháte svoju emailovú adresu, získate bližšie informácie o tomto zaujímavom projekte.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach