Ostrým nožom zaťali tvorcovia do živého

Film inšpirovaný dosiaľ neobjasnenou vraždou Daniela Tupého

Koncom februára prichádza do kín príbeh otca, ktorému zavraždili syna. Okrem toho, že musí pochovať dieťa, čelí útokom médií, cíti nespravodlivosť systému, vníma nečinnosť polície a doslova výsmech zo strany justície. Režisér, autor námetu a spoluscenárista Teodor Kuhn sa nechal inšpirovať vraždou študenta Daniela Tupého na dunajskom nábreží v roku 2005. Filmom otvoril obrovskú ranu. Ostrým nožom je dielo, ktoré iste nenechá žiadneho diváka ľahostajným. Každá  generácia má predsa svoju obeť…

Ostrým nožom
Ako prokurátorka sa predstavila Jana Oľhová

Z útoku na Daniela sú obvinení štyria páchatelia, pre chybné rozhodnutie sudkyne sa však dostanú na slobodu. Otec, odhodlaný odhaliť aj na vlastnú päsť pravdu, sa púšťa do nerovnaného boja s apatickou políciou, skorumpovaným súdnictvom aj vládnucou mafiou. Spýtali sme sa režiséra a hlavného predstaviteľa, čím bola pre nich práca na filme Ostrým nožom, ktorý má ambíciu otvoriť  celospoločenskú  diskusiu na tému, či sa dočká spravodlivosti aj neprivilegovaný človek a občan?

Teodor Kuhn, režisér:

O prípade viem tak veľa, že som ním doslova posadnutý. Daniel Tupý mohol byť ktokoľvek z mojich kamarátov. A aj ja…  Som len  o pár rokov od neho mladší a Sad Janka Kráľa dobre poznám, často sme tam skejtovali a veru aj často utekali pred holými hlavami narkomanov či anarchistov… Ten útok bol vtedy zamierený na skupinu zabávajúcich sa študentov, dobodali viacerých, no Daniela najťažšie. Nechcel som robiť biografický film,  hoci na 95 percent som si istý, čo sa vtedy stalo. Sú však neobjasnené body, a preto som film jednoznačne postavil do  roviny fikcie. Miešajú sa skutočné fakty so scénami, ktoré sa nikdy nestali. Veľmi silným momentom v mojom živote bolo stretnutie s Danielovými rodičmi. Cítim k nim veľký rešpekt a aj istý druh previnenia, že sme dovolili, aby im štát zničil život. Môj film je aj takým malým „Prepáčte“.

„Doteraz som vždy pracoval s nehercami či tvárami z ulice. Do tohto filmu som však potreboval istotu opravdivého herectva. Kasting prebiehal dlho, skúšali sme mnohých hercov. Myslím, že sme vybrali veľmi dobre,“ hovorí režisér Teodor Kuhn.

Roman Luknár, herec, postava otca Ľuda:

Mal som potrebu vyjadriť sa ku krivdám, čo sa v tomto štáte obyčajným ľuďom dejú.  My nemáme právny, ale právnický štát, kde každý vie, že si môže odkopírovať diplomovku a získať titul. Mal som pocit, že ako občan nesmiem mlčať – a výbornou možnosťou vyjadriť sa bola práve postava Ľuda. Dostávam otázky, ako sa mi podaril taký presvedčivý otec? Išlo to samo, mám dvoch synov a vlastne som ani nemusel hrať. Skôr sa brzdiť v emóciách. Pokiaľ ide o prácu so scenárom, ten som nečítal. Nikdy to nerobím. Režisér mi povie, čo chce, ja som materiál, ktorý môže tvarovať.

Skvelý Roman Luknár ako otec Ľudo
V úlohe matky Zuzany sa predstavila Ela Lehotská
V úlohe sudkyne Tibenskej herečka Táňa Radeva
„Myslím si, že bolo strašné, koľko špiny sa na túto rodinu vyvalilo. Ako ich napadli, že sú rodina drogových dílerov, napriek tomu, že prišli o to najcennejšie, o svojho syna. Je to dôležité vidieť. Hoci ide o fikciu, film ukazuje, čo sa udialo a čo sa môže udiať, ak dovolíme, aby zlo v našej spoločnosti zvíťazilo,“ uviedol prezident Andrej Kiska po tom, ako sa po premietaní osobne stretol s rodičmi  Daniela Tupého.
Raperi Momo (vpravo)  a Moloch Vlavo (v strede dolu) si zahrali v skupine útočníkov

Bea Vrzgulová

Foto: Šimon Lupták, Slavomír Uhrín, nutprodukcia a archív

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach