Frekvencia sexuálnych stykov alebo počty v posteli

Telesná láska na každé písmeno

Pre všetkých, ktorých zaujímajú šteklivé témy sexu a erotiky, je tu nová e-kniha od spisovateľa Gustáva Murína “Abeceda sexu a erotiky alebo Telesná láska na každé písmeno”. Na ochutnávku prinášame zopár ukážok, tentoraz písmeno “F”.

Frekvencia sexuálnych stykov
https://www.shutterstock.com

V celosvetovej štúdii z roku 2002 až 18 500 obyvateľov z 28 rôznych krajín odpovedalo na tie najintímnejšie otázky. Najhorúcejšou témou štúdie bola frekvencia sexuálnych stykov.

Štúdiu financovala americká firma Durex vyrábajúca kondómy – skutočne premyslený „prieskum trhu“ priniesol pozoruhodné výsledky. Takmer 60 % opýtaných prehlásilo, že si užili lásky aspoň raz do týždňa, kým vzácne 4 % sa hlásili k milovaniu denne. V týchto pretekoch vášne celkovo vedú vo svete tí, čo spolu žijú „na divoko“, pred manželskými pármi a jednotlivcami bez stáleho partnerského vzťahu. Tí prví sa dostali k sexuálnym potešeniami v priemere 145-krát (takže viac ako každý tretí deň), kým manželské páry o tretinu menej (100-krát) a jednotlivci našli potešenie v posteli len 85-krát. Vysvetlenie je prosté – nemanželským párom v partnerských radostiach väčšinou nebráni prevádzka klasickej rodiny s deťmi. Jednotlivci (tzv. singlisti) sa zasa zo svojich ľúbostných stretnutí vedia tešiť viac, ale nedostanú sa k nim až tak často.

Iný kraj, iná vášeň

Rozdelenie podľa národov (so všetkými tromi kategóriami párov ) už ukazuje skromnejšie výkony. Podľa štúdie údajne vedú Američania (milovanie 124-krát ročne). Za nimi nasledujú Gréci (117-krát za rok) a na treťom mieste sú Francúzi (110-krát za rok). Ako uvádza štúdia „na dne tejto ligy lásky” sa nachádzajú Japonci s biednym priemerom 36 milovaní za rok. Zrejme k tomu prispieva pozoruhodný trend v náraste mladých manželstiev, kde na sex jednoducho rezignovali. Ide o relatívne nový jav pod tlakom vysokej pracovnej záťaže a honby za kariérou.

Pre tých, ktorí by si v tejto súťaži národov chceli vybrať ideál, máme odporúčanie takmer päťsto rokov staré. Áno, už v roku 1524 reformátor Martin Luther radil ženatým:

   Dvakrát v týždni svoju paniu

   pozvi pekne k milovaniu:

   stoštyrikrát v ročnej dobe

   neuškodí jej ni tebe…

Do Číny sa tento jednoduchý návod asi ešte nedostal. Podľa ich vlastnej štúdie z takmer 20 000 domácností až 70 % párov si nájde čas na sex len raz týždenne, navyše, zväčša oblečení a v tzv. misionárskej polohe. Zato 2 % čínskych manželských párov si dopraje pohlavných styk denne.

Celosvetový priemer bol v minulom roku 97 milostných aktov, pritom ale jedna desatina oslovených vyhlásila, že sa k sexu nedostali vôbec. Muži boli, už tradične, aktívnejší (102-krát za rok) ako ženy (91-krát za rok), čo môže vysvetliť častejšie striedanie partneriek, alebo (opäť tradičné) chválenkárstvo mužov. Možno bude bližšie k pravde to prvé, pretože muži sa hlásili za uplynulý rok priemerne k viac ako desiatim partnerkám (10,7), kým ženy k menej ako piatim partnerom (4,7).

Stálosť sa vypláca

Podľa prieskumu amerického časopisu Details bi/homosexuálni muži vedú vysoko v počte partnerov. Vo frekvencii sexu síce vedú tiež (až 44 % opýtaných), ale tentoraz v kolónke tých, ktorí súložia len raz do mesiaca a tých, ktorí v posledných mesiacoch nemali pohlavný styk vôbec (20 % opýtaných). V počte súloží, naopak, vedú heterosexuálni muži i ženy, pričom takmer zhodne jedna desatina ich uvádza 11 – 20 súloží a druhá desatina dokonca nad 20 súloží mesačne. Z uvedených údajov by sa teda dalo vyvodiť, že kým bi/homosexuálni muži radi striedajú partnerov, heterosexuálni muži a ženy sa fixujú radšej na menej partnerov, zato si s nimi častejšie „užívajú“. Napriek tomu, až dve tretiny mužov a polovica žien uvádza, že zažívajú menej sexu, než by chceli…

Sex podľa zmluvy

Práve na to pamätali už islamskí starozákonníci, keď zaviedli v moslimskom manželstve inštitút manželskej zmluvy. Tá zaručuje žene „starostlivosť“ jej manžela minimálne raz do týždňa. Ak by ju v tomto smere zanedbával, má moslimská manželka možnosť muža potupne opustiť. Podobne je to vraj aj v židovských ortodoxných manželstvách. Tu musí muž konzultovať s manželkou úmysel zmeniť povolanie, ak by takáto zmena mohla ohroziť jej nároky na manželskú lásku. Nápad stať sa napríklad námorníkom, iste žiadnu náruživú ženu nenadchne. Pravda, skúsená žena si vie vypomôcť vždy ochotným milencom. Práve tu však výskumy zlyhávajú. Naozaj nevieme, o čo sú milenci aktívnejší než manželia, a to preto, že ženy udávajú celkom iné počty než muži. Napriek tomu sa v súhrnnej sexuologickej správe Svetovej zdravotníckej organizácie dočítame, že na prvom mieste v počte súloží za život kraľujú Angličania. Od narodenia po smrť stihnú v priemere 2 580 milovaní s približne piatimi partnermi.

Na frekvenciu pohlavného života významne vplýva aj ročné obdobie. Kým naši predkovia strávili zimu pod spoločnou perinou, a tak sa plody ich lásky rodili do teplých mesiacov, vo Veľkej Británii je už od roku 1577 podľa matrík sexuálne najnáruživejším ročným obdobím leto. Od roku 1870 sú za to preukazne zodpovedné dovolenkové radovánky.

Ak máte záujem o e-knihu od Gustáva Murína Abeceda sexu a erotiky alebo Telesná láska na každé písmeno, kliknite na:

www.martinus.sk

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach