Rady foodblogerky: Viete, čo znamenajú dátumy na potravinách?

Ako nakupovať potraviny bez plytvania, radí foodblogerka Ela

Už sa ste niekedy pri pohľade do vášho nákupného košíka zamysleli nad tým, či všetko, čo ste doň vložili, stihnete aj včas zjesť, navariť, zmraziť či zavariť? V súčasnom svete je ponuka potravín taká veľká, že mnohí z nás si pri rýchlom každodennom nákupe čerstvých či trvanlivých potravín neuvedomujú, koľko im v skutočnosti v domácnosti jednotlivé potraviny vydržia a či sa vôbec vo finále zjedia. Preto je pre každého z nás užitočné vedieť čítať dátumy uvádzané na potravinách, ktoré nám môžu pomôcť ľahšie sa zorientovať v životnosti jednotlivých potravín.

Rady foodblogerky

Podobnú otázku riešila aj foodblogerka Ela, ktorá sa rozhodla urobiť väčší nákup potravín do zásoby pred plánovanou dovolenkou. Čo jej pri vkladaní produktov do nákupného košíka uľahčilo výber? Stačilo zorientovať sa v povinných informáciách, ktorými sú jednotlivé potraviny označované, ako taktiež  pochopiť rozdiel medzi dátumom spotreby a dátumom minimálnej trvanlivosti.

Dátum spotreby sa spravidla uvádza na čerstvých potravinách a na takých, ktoré sa rýchlo kazia. Potravinu po uplynutí dátumu „spotrebujte do“  by sme už nemali konzumovať. Komu by sa však chcelo vyhadzovať potraviny, keď ešte vyzerajú dobre? „Ja viem, že údaj ,spotrebujte do‘ je veľmi dôležitý a uvádza, dokedy je bezpečné potravinu jesť. Aj preto ním musia byť označené čerstvé potraviny a také, ktoré je vhodné skonzumovať do konkrétneho dátumu,“ hovorí Ela, zakladateľka foodblogu www.zosrdcadohrnca.sk.

„Keďže tento dátum je na čerstvých potravinách presne stanovený, je dôležité ho vnímať,  a to aj v prípade správneho dodržania podmienok skladovania tej-ktorej potraviny,“ dodáva blogerka. Preto vždy nakúpi potraviny s týmto dátumom v množstve, ktoré dokáže zužitkovať ešte pred odchodom z domu alebo v prvých dňoch dovolenky, keď sa rozhodne si ich pribaliť ako proviant na cestu. „Čerstvé mäso by sme určite nemali kupovať do zásoby, mali by sme ho kupovať len vtedy, keď sme si istí, že z neho budeme variť ešte v ten istý alebo najneskôr nasledujúci deň. Dobrým nápadom je aj zmrazenie mäsa ešte pred uplynutím dátumu spotreby,“ radí Ela.Je pravda, že aj pri zmrazovaní jedla platia isté pravidlá, ktoré je potrebné dodržiavať.

Dátum minimálnej trvanlivosti je dátum, do ktorého si potravina pri správnom skladovaní uchováva svoje špecifické vlastnosti. Uvádza sa na sušených, mrazených, konzervovaných a iných trvanlivých potravinách. „Zo svojich skúseností foodblogerky viem, že potraviny po dátume minimálnej trvanlivosti možno bez problémov zjesť aj po tomto dátume, ale dôležité je, aby ste ich skladovali tak, ako je uvedené na obale, ktorý nesmie byť poškodený. Po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti môžu potraviny zmeniť svoju chuť, vôňu či štruktúru. No ak je obal neporušený a potravina vonia aj chutí tak, ako by mala, jej konzumácia je stále bezpečná, a to aj niekoľko mesiacov po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti,“ spresňuje Ela.

Jesť otvorené trvanlivé potraviny po dátume minimálnej trvanlivosti je bezpečné, ak ich tepelne upravíme, ale Ela radí, že najlepšie je vyhnúť sa skladovaniu priveľkého množstva potravín, pri ktorých vieme, že túto lehotu v chladničke alebo špajze prekročia. Dôležité je tiež pravidelne kontrolovať všetky chladené či inak uskladnené potraviny v domácnosti, aby sme mali prehľad, čo treba dokedy pripraviť. Svoj význam má tiež plánovanie nákupného zoznamu, možno pomôže štítkovanie potravín  a tiež plánovanie jedálneho lístka. Pomáha aj systém praktického uskladňovania, a to tak, že potraviny s najbližším dátumom spotreby majte vždy poruke a podľa toho plánujte aj ich prípravu a konzumáciu.

Je pravda, že najväčším producentom potravinového odpadu sú práve domácnosti. Plytvanie potravinami však možno znižovať už v samotnom obchodnom reťazci, čoho príkladom je spoločnosť Tesco, ktorá  ako  prvý a jediný maloobchodník v Európe začala pred tromi rokmi zverejňovať dáta o potravinovom odpade, ktorý vzniká v prevádzkach. Podľa minuloročných údajov sa reťazcu na Slovensku podarilo znížiť objem vyhodených potravín v obchodoch až o 20 percent a ľuďom v núdzi darovať až 577 ton potravín. Je to skvelá správa a tiež inšpirácia pre ostatných maloobchodníkov. Napomáha to aj unikátny sortiment ovocia a zeleniny Tesco Perfecty Imperfect, ktorý je dostupný pre zákazníkov Tesca za zvýhodnenú cenu, pričom dodávatelia ušetria množstvo výživných plodín už pri triedení a zároveň ich môžu dodávať do obchodov, hoci nespĺňajú  kritériá štandardných tvarov či veľkosti.

Dobrou správou tiež je, že plytvanie potravinami nie je Slovákom ľahostajné. Podľa Tesco prieskumov až 98 % ľudí táto čoraz častejšie diskutovaná téma zaujíma a rovnaký počet ľudí sa snaží potravinový odpad vo svojich domácnostiach znižovať. Či už je to mrazením, kompostovaním, zaváraním, sušením či plánovanými nákupmi s prehľadnými zoznamami potravín… Prvým krôčikom, ako začať šetriť potravinami od seba, je naučiť sa správne čítať etikety na potravinových produktoch a vedieť, čo jednotlivé dátumy na potravinách znamenajú.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach