Bulharská pomazánka

Doba prípravy 20 minútNáročnosť

Bulharská pomazánka je chutný a jednoduchý recept, ktorý kombinuje syry, papriku a koreniny. Tu je recept, ako ju pripraviť:

Suroviny na bulharskú pomazánku:

  • 200 g bieleho syra (napríklad feta alebo balkánsky syr)
  • 200 g tvarohu
  • 1 červená paprika
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 1-2 polievkové lyžice jogurtu (podľa potreby)
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 polievková lyžica olivového oleja
  • 1 čajová lyžička sladkej papriky (mletej)
  • Čerstvé bylinky (napríklad petržlen alebo kôpor) na ozdobenie

Postup:

Červenú papriku umyte, odstráňte semienka a nakrájajte ju na malé kocky. Môžete ju aj opiecť na panvici alebo v rúre, aby získala výraznejšiu chuť, potom ju nechajte vychladnúť a olúpte. Biely syr a tvaroh rozdrvte alebo rozmixujte do hladkej konzistencie. Ak je zmes príliš hustá, pridajte trochu jogurtu na zjemnenie. Cesnak ošúpte a pretlačte alebo jemne nasekajte. Pridajte ho do zmesi syra a tvarohu. Nakrájanú papriku (alebo opečenú a olúpanú papriku) pridajte do syrovej zmesi a jemne premiešajte.

Mohlo by vás zaujímať

Tvarohová pomazánka s pažítkou

20 minútTvarohová pomazánka s pažítkou – suroviny: 150 g pomazánkového masla, 50 g tvarohu (aj viac podľa chuti), pažítka, cesnak, cibuľa Postup: Zeleninu nasekáme na kúsky,… Čítaj ďaľej

Pomazánku môžete podávať okamžite alebo ju nechať chvíľu odležať v chladničke, aby sa chute prepojili. Bulharskú pomazánku podávajte s čerstvým chlebom, pečivom alebo zeleninovými paličkami. Pridajte sladkú papriku, olivový olej, soľ a čierne korenie podľa chuti. Všetko dôkladne premiešajte. Pred podávaním ozdobte čerstvými bylinkami.

Táto pomazánka je výborná ako predjedlo alebo ako chutný snack na rôzne príležitosti. Dobrú chuť!

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach