Bulharská pomazánka je chutný a jednoduchý recept, ktorý kombinuje syry, papriku a koreniny. Tu je recept, ako ju pripraviť:
Suroviny na bulharskú pomazánku:
- 200 g bieleho syra (napríklad feta alebo balkánsky syr)
- 200 g tvarohu
- 1 červená paprika
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 1-2 polievkové lyžice jogurtu (podľa potreby)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 polievková lyžica olivového oleja
- 1 čajová lyžička sladkej papriky (mletej)
- Čerstvé bylinky (napríklad petržlen alebo kôpor) na ozdobenie
Postup:
Červenú papriku umyte, odstráňte semienka a nakrájajte ju na malé kocky. Môžete ju aj opiecť na panvici alebo v rúre, aby získala výraznejšiu chuť, potom ju nechajte vychladnúť a olúpte. Biely syr a tvaroh rozdrvte alebo rozmixujte do hladkej konzistencie. Ak je zmes príliš hustá, pridajte trochu jogurtu na zjemnenie. Cesnak ošúpte a pretlačte alebo jemne nasekajte. Pridajte ho do zmesi syra a tvarohu. Nakrájanú papriku (alebo opečenú a olúpanú papriku) pridajte do syrovej zmesi a jemne premiešajte.
Mohlo by vás zaujímať
Pomazánku môžete podávať okamžite alebo ju nechať chvíľu odležať v chladničke, aby sa chute prepojili. Bulharskú pomazánku podávajte s čerstvým chlebom, pečivom alebo zeleninovými paličkami. Pridajte sladkú papriku, olivový olej, soľ a čierne korenie podľa chuti. Všetko dôkladne premiešajte. Pred podávaním ozdobte čerstvými bylinkami.
Táto pomazánka je výborná ako predjedlo alebo ako chutný snack na rôzne príležitosti. Dobrú chuť!