Kyopolou: tradičná bulharská pomazánka

Doba prípravy 45 minútNáročnosť

Kyopolou je tradičné bulharské jedlo, ktoré sa pripravuje hlavne z pečených baklažánov a paprík. Je to typická pomazánka alebo šalát, ktorý sa často podáva ako predjedlo alebo príloha k hlavným jedlám. Tento pokrm je obľúbený v bulharskej, tureckej a macedónskej kuchyni, a jeho chuť je bohatá a aromatická vďaka kombinácii pečenej zeleniny, cesnaku a olivového oleja.

Kyopolou je populárne pre svoju jednoduchú prípravu a bohatú chuť, ktorá sa hodí k mnohým jedlám. Je to skvelý spôsob, ako využiť sezónnu zeleninu a pripraviť chutné a zdravé jedlo.

Suroviny na kyopolou:

  • 2 stredne veľké baklažány
  • 2 červené papriky
  • 2 zelené papriky
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 2-3 polievkové lyžice olivového oleja
  • 2 polievkové lyžice octu (najlepšie jablčný ocot)
  • Soľ podľa chuti
  • Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie (voliteľné)

Postup:

Predhrejte rúru na 200 °C. Po upečení vyberte baklažány a papriky z rúry a vložte ich do misy. Prikryte ich fóliou alebo pokrievkou a nechajte vychladnúť. To pomôže ľahšiemu olúpaniu. Nakrájajte olúpané baklažány a papriky na menšie kúsky. Do rozmixovanej zmesi pridajte olivový olej, ocot, soľ a čierne korenie. Všetko dôkladne premiešajte. Ochutnajte a podľa potreby pridajte viac soli, octu alebo oleja. Kyopolou nechajte aspoň hodinu odležať v chladničke, aby sa chute prepojili.

Podávanie:

Kyopolou podávajte s čerstvým chlebom, pita chlebom alebo ako prílohu k mäsu.

Dobrú chuť!

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach