Topánočky na letné dni!

    Hitom tohto leta budú MULE topánky! Máte už také?

    Letné topánky musia spĺňať o čosi vyššie nároky ako jesenné alebo zimné, a to aj preto, že v lete sa viac nachodíme, je teplo, noha potrebuje dýchať a my sa potrebujeme cítiť ľahko a pohodlne. V letných topánkach nahodíme podstatne viac ako v jesenných a zimných, špeciálne kvôli dovolenkám a rôznym výletom.

    Topánočky

    Pred dvoma rokmi sa stali veľkým letným hitom espadrilky, a stále sú trendové, i v nastávajúcej sezóne. Už to však nie sú len espadrilky bez podpätku, ale aj na vysokej platforme, či klinovom podpätku. Možno neviete, že tieto topánky majú za sebou dlhú históriu. Sú to vlastne vzdušné a jednoduché plátenky. Typické pre ne je, že tie pôvodné sú bez opätku s podrážkou z povrazu a s charakteristickým opletom po strane podrážky.

    Staré šesť storočí

    Tieto topánky majú svoj pôvod v Pyrenejach, pochádzajú už zo 14-teho storočia. Samozrejme, ako všetko iné, pochádzajúce z dávnych čias, i espadrilky prešli celým radom módnych zmien a úprav. Pôvodne vznikli ako obuv ako pre ženy, tak i pre mužov, čo im prakticky zostalo dodnes, tie ženské sa však postupne začali od pánskych odlišovať detailmi, zdobením a podobne.

    A prečo sa volajú espadrilky?

    Tento názov vyplýva z názvu stredomorskej trávy, ktorej sa v katalánčine hovorí esparta. Táto špeciálna tráva sa používa na výrobu tradičných povrazov,  z nej boli pôvodne robené podrážky pláteniek. Dnes, našťastie majú už espadrilky gumovú podrážku a sú omnoho pestrejšie – tvorovo i vzormi ako kedysi. Určite neurobíme chybu, keď si jedny takéto pohodlné a vzdušné topánočky doprajeme.

    Sandále do práce i na prechádzku

    Ďalší kúsok, ktorý určite musíte mať na praktické nosenie – sú klasické sandále na nízkom podpätku. Výber štýlu je už na vás. Stále fičia sandále na vyššej platforme, medziprstové, ale do práce sú vhodnejšie kožené elegantné sandálky na trošku vyššom podpätku. Okrem zemitých farieb sa bude obľube tešiť modrá v rôznych odtieňoch. Samozrejme, v lete si môžeme dopriať aj veselšie a sviežejšie farby – podľa chute, účelu a outfitu.

    Topánky MULE – hit leta

    Hitom tohto leta však budú topánky vo svete nazývané MULE. Mule je francúzsky výraz, označujúci štýl obuvi s otvorenou pätou a často uzatvorenou alebo len čiastočne otvorenou špičkou. Môžu mať ľubovoľnú výšku podpätku, počas tejto sezóny si pokojne môžete dopriať aj 8 až 10-centimetrové – aké vám najlepšie seknú a v akých sa dobre cítite. Termín MULE pochádza zo starovekých rímskych mulleus calceusm ktoré označovali topánky troch najvyšších sudcov. Veľmi populárne boli v 18-tom storočí, neskôr v roku 1950 a na začiatku 1960 a objavili sa i v roku 1990 – vo forme šľapiek s otvorenou špičkou.

    Na večer elegantne

    K elegantnému večernému outfitu si však zabezpečme krásne lodičky na vysokom podpätku, ktoré opticky predĺžia nohy, vyzerajú výborne.

    -sz-

    Zdroj: Marks & Spencer

    Save

    Sledujte nás aj na sociálnych sieťach