Pri pohári piva v Mozartovom meste

Pivo! Je azda také staré, ako naša niekoľkotisícročná história. Nechalo stopy v nálezoch a svedkoch kultúry Mezopotámie a Egypta. Ako nápoj vyrobený z jačmeňa, chmeľu a vody, sa varí tiež u nás, v Strednej Európe, po mnoho storočí a dnes patrí doslova neodmysliteľne na každý stôl. Naše pivá síce poznáme, ale pretože je vždy dobré mať prehľad a informácie, dnes si pohovorme o tom, aké pivá môžeme ochutnať u susedov , v Salzburgu. Salzburg, mesto W.A. Mozarta, staré centrum kultúry, festivalov, hudby a nádherného baroka, má tiež niekoľkostoročnú tradíciu pivovarníctva. Pivo sa tu varí vyše 500 rokov.Tradíciu založili tunajší vládcovia, kniežatá a arcibiskupi. Prvé úradné doklady o pivovarskej živnosti Salzburgu pochádzajú zo 14. storočia.Tri z týchto historicky doložených pivovarov varia pivo dodnes. A určite aj bez nadsádzky je isté, že slávny rodák mesta, Wolfgang Amadeus si občas rád pochutnal na pohári čerstvo uvareného piva! V tej dobe bolo v Salzburgu 13 pivovarov. Treba však dodať, že skúsenosti a osvedčené recepty sa v nezmenenej podobe dodnes odovzdávajú u pivovarníkov z generácie na generáciu.

Mozartovom meste

Základom je kvalitná voda

Dnes sa varí v Salzburgu pivo v desiatich pivovaroch. Základom kvality piva, aj keď dnes vyrobeného modernými, sofistikovanými technológiami, je vždy kvalita vody! A práve tú v Salzburgu dáva prameň hory Untersberg, ktorá má vynikajúce chuťové vlastnosti.

Najstarším salzburským pivovarom je STIEGL, kde sa pivo varí od roku 1492, teda od roku objavenia Ameriky. A tiež dodnes je tento pivovar, ktorý nájdeme doslova v srdci starého mesta, jedným z jeho symbolov. Má tiež najväčšiu expozíciu s pivovarníckou tématikou v Európe, kde zábavným, ale aj zaujímavým spôsobom priblíži návštevníkovi 500-ročnú salzburskú sladovnícku tradíciu. A na konci rozsiahlej prehliadky pivovarníckej kultúry, samozrejme, dnes riadenej pomocou najmodernejších informačných programov, dostane návštevník kompetný pohľad do sveta varenia piva. Prehliadka sa končí nie en ochutnávkou domáceho piva, ale aj Stieglových špecialít. Asi o 13O rokov neskôr, v. r. 1621 bol založený ďalší, dodnes fungujúci AUGUSTINER Bräu – Augstiánsky pivovar, pri augustiniánskom kláštore v Mullne. Dodnes sa pivo varí ručne, podľa pôvodného, veľmi dobre stráženého receptu. Tu nemá prístup žiadna moderná technika, ani technológia. Pivo v drevených sudoch sa skladuje v kláštorných pivniciach a čapuje do originálnych, kameninových krčahov. Ešte treba dodať, že pivnice tohto kláštora sú najväčšie, ale aj najslávnejšie v Rakúsku.

Mozartovom meste

Špeciality, ktoré treba ochutnať

Ďalší fungujúci starý pivovar, ktorý varí pivo od roku 1475, je tiež neďaleko Sazburgu, v blízkosti starého keltského osídlenia, mesta Hallein, Hofbräu KALTENHAUSEN. Založili ho salzburskí kniežací arcibiskupi a dodnes sa v ňom varí vynikajúce svetlé pivo. Ale návštevníci tohto kúska Európy, milovníci a najmä znalci piva, môžu navštíviť aj ďalšie, malé súkromné pivovary ako s´Kloane Brauhaus,Raggei-Bräu, Allerberger alebo malý pivovar Isi-Bräu, kde vám ponúknu svoje špeciálne pivo pod menom „Keller-Zwickl“. Každý z malých pivovarov má pre návštevníka a hosťa svoju špecialitu, ale aj kus tradície a pivovarníckej kultúry. Tak napríklad na druhom brehu rieky Salzach, v blízkosti nádherného zámku Mirabell, je pivnica „Zum fidelen Affen“ t.j.“U vernej opice“, kde si hosť okrem piva môže pochutiť na špecialitách salzburskej kuchyne. Alebo rovnako na okraji mesta, v obci Anif, stojí za to navštíviť slávny pivný „šenk“ „Friesacher Einkehr“, kde sa tiež všetko točí okolo „točeného“ piva a kulinárskych špecialít.

Od roku 2009 , ak ste milovníkmi nielen piva, ale aj fajnšmekri a máte chuť ochutnávať špeciality tohto kraja, čaká na vás „Via Culianaria“, ktorá vás prevedie naprieč týmto krajom, za najvyberanejšími kulinárskymi zážikami. K tomu prirátajme celý rad akcií, napr. májovú slávnosť u Stiegla, augustové slávnosti v Augistiner Bräu a v septembri najväčšie západoeurópske degustácie piva. A tak milé dámy, ale i páni,ctitelia tohto moku, neváhajte a podľa svojich časových a iných možností, navštívte, načapujte a ochutnajte! Veď napokon, Salzburg nie je tak ďaleko. Na zdravie!

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach