Ocot v domácnosti

O takmer zázračných účinkoch octu v domácnosti vedeli už aj naše babičky a prababičky, ale my naňho popri množstve rôznych čistiacich a kozmetických prípravkov často zabúdame. A pritom – ocot v domácnosti môže byť veľmi užitočným pomocníkom!

Čistenie žalúzií

Čistenie žalúzií nemusí byť namáhavé a náročné: Natiahnite si na jednu ruku bavlnenú rukavicu (napríklad nové rukavičky, aké sa používajú na pletie buriny a potom prsty namočte do rovnakého dielu octu a teplej vody. Potom dlhými ťahmi utrite každý pásik žalúzie. Rukavičku pravidelne vyplachujte v čistej vode. Ak sa vám nechce na ruky naťahovať rukavičky, môžete použiť aj jemnú bavlnenú handričku namočenú do toho istého roztoku. Žalúzie budú žiarivé a čisté.

Čistenie odtoku

Odtok v umývadle alebo vo vani očistíte tak, že doň nasypete pol šálky jedlej sódy a potom zalejte šálkou octu. Keď zmes prestane peniť, odtok opatrne prepláchnite prúdom horúcej vody (najlepšie z varnej kanvice). Potom počkajte 5 minút a prepláchnite ho ešte raz, ale tentoraz studenou vodou. Takto odstránime nielen nánosy a špinu, ale zničíme aj baktérie, ktoré spôsobujú nepríjemný zápach.

Trochu iný spôsob: Ak odtok zle odteká, nasypte doň pol šálky soli, zalejte dvoma šálkami vriaceho octu a prepláchnite horúcou a na záver studenou vodou.

Soľ na topánkach

Nepekné škvrny a mapy od soli na topánkach odstránime najlepšie tak, ak čerstvé škvrny utrieme handričkou namočenou do neriedeného bieleho octu. Potom topánky bežným spôsobom očistíme a umyjeme.

Mohlo by vás zaujímať

Všestranný ocot

Mnohé drahé a chemizované prostriedky veľmi dobre nahradí obyčajný ocot. Je mimoriadne všestranný. Lieči, dezinfikuje, čistí zvonka i z vnútra nielen naše telo, ale aj domácnosť. Ocot pomáha… Čítaj ďaľej

Čistenie počítača a elektroniky

Aj prístroje vo vašej domácej kancelárii potrebujú očistiť a zbaviť sa prachu (počítač, tlačiareň, fax), aby mohli ďalej fungovať. Kým sa pustíte do upratovania, vypnite na všetkých prístrojoch prívod elektrického prúdu. Potom si dajte do vedierka rovnaký diel octu a vody. Handričku namočte do roztoku, dobre ju vyžmýkajte a dôkladne utrite povrch všetkých zariadení. Ťažko dostupné a úzke plochy utrite namočeným vatovým tampónikom. Zásadne nepoužívajte rozprašovač, aby sa roztok nedostal  na vnútorné obvody prístrojov a nepoškodil ich.

Koberce budú ako nové

Ak sa vám zdá, že koberec akosi stráca farbu, nalejte do vedra 4 litre vody a 1 šálku bieleho octu, do tohto roztoku namočte obyčajný zmeták  a koberec poriadne zameťte. Vlákna na koberci i farby ožijú.

Pokrčené oblečenie sa vystrie

Do rozprašovača nalejte 1 diel bieleho octu a tri diely vody – dobre potraste, pokrčené oblečenie postriekajte, zaveste voľne na ramienko a nechajte voľne vyschnúť. Týmto spôsobom môžete vyrovnať veci, ktoré sa vám pokrčili v kufri, praním a sušením, alebo aj úplne nové, ktoré sa pokrčili v obale.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach