EBENICA COFFEE predstavuje: nízkokofeínovú kávu Ebenica Siesta

Trh s výberovou kávou na Slovensku pomaly, ale isto rastie. Dôkazom toho sú nielen mnohé novovzniknuté pražiarne, ale aj rastúci záujem samotných konzumentov kávy. Modranská pražiareň EBENICA COFFEE už desať rokov vyrába kvalitnú výberovú kávu a patrí medzi moderné, inovatívne spoločnosti, ktoré spájajú ručnú výrobu s novými technológiami. Tento rok, pri príležitosti osláv desiateho výročia svojho vzniku, predstavuje verejnosti ďalšiu novinku: kávu so zníženým obsahom kofeínu Ebenica Siesta.

EBENICA COFFEE

O účinkoch kávy sa popísali stovky kníh a vzniklo množstvo odborných štúdií. Ako hovorí dietologička Ing. Jarmila Kabátová: „Káva sa dnes pokladá za všeobecne zdraviu bezpečnú až prospešnú, a to predovšetkým vďaka obsahu takmer 200 látok, ktoré majú na zdravie človeka a jeho organizmus pozitívne účinky.“ Existujú však aj ľudia, ktorí kávu z rôznych dôvodov piť nemôžu alebo si v súvislosti s kofeínom musia dávať pozor na to, koľko jej denne vypijú. „Napriek množstvu zdraviu prospešných účinkov to s pitím kofeínovej kávy však netreba preháňať, a to predovšetkým u ľudí reagujúcich citlivo na jej hlavnú stimulačnú zložku – alkaloid kofeín. Optimálna dávka kofeínu sa pohybuje v rozmedzí 200-400 mg/deň, čo predstavuje asi 4 šálky kávy denne.“ dodáva Kabátová.

Vznik Siesty

Podnetom ku vzniku kávy so zníženým obsahom kofeínu sú aktuálne potreby trhu a tiež trendy v oblasti zdravého životného štýlu. Jednou z hlavných motivácií bolo vyjsť v ústrety zákazníkom a ľuďom, ktorí zo zdravotných dôvodov – či už diagnostikovaných alebo subjektívnych – nemôžu piť klasickú kofeínovú kávu. Ide predovšetkým o širokú skupinu ľudí, ku ktorým patria pacienti trpiaci na kardiovaskulárne ochorenia, tehotné a dojčiace ženy či ľudia inak citliví na kofeín.

Kávu so zníženým obsahom kofeínu určite ocenia aj osoby, ktoré denne vypijú viac káv či si rady doprajú kávu aj večer. V neposlednom rade je Ebenica Siesta určená aj pre všetkých gurmánov a záujemcov o inovácie. „Pre bežne zdravého jedinca je kofeín úplne bezpečný. Sú medzi nami však aj ľudia, ktorí kávu milujú, no nemôžu jej piť toľko, koľko by chceli, alebo jej konzumáciu musia značne obmedzovať. Našou snahou je naďalej vyrábať kvalitnú výberovú kávu, ktorú si však môžu pokojne dať aj ľudia citliví na kofeín.“ objasňuje majiteľ pražiarne Marek Fajčík.

Siesta a jej zloženie

Ebenica Siesta je 100% Arabica zložená z dvoch káv – kofeínovej a bezkofeínovej v pomere 1:1. Obe kávy pochádzajú zo severozápadnej Kolumbie z oblasti mesta Medellín. Kofeín sa z kávy odbúrava šetrným a zdraviu neškodným Švajčiarskym vodným procesom, ktorý pracuje so základnou vlastnosťou kofeínu, a tou je jeho rozpustnosť vo vode.

Na rozdiel od iných metód, pri ktorých sa na extrakciu kofeínu využívajú rôzne chemické látky, je takto vyrobená bezkofeínová káva vhodná aj pre tehotné a dojčiace ženy či kardio pacientov. Ako potvrdzuje aj dietologička Kabátová: „Dekofeinizácia Švajčiarskou mokrou metódou je tou najčistejšou technológiou výroby bezkofeínovej kávy, nakoľko sa realizuje bez použitia oxidu uhličitého alebo iných organických rozpúšťadiel a chemických látok, ako napríklad etylacetát či metylchlorid.

Výsledky laboratórnych testov

Ebenica Siesta obsahuje zdravé antioxidanty

Laboratórne testy realizované akreditovaným skúšobným laboratóriom ALS SK potvrdili, že Ebenica Siesta má o polovicu menej kofeínu než bežná kofeínová Arabica a až o ¾ menej ako Robusta. Pre porovnanie, Ebenica Siesta obsahuje len 0,58 % kofeínu, káva odrody Arabica 1 – 1,5 % kofeínu a Robusta 2,1 – 2,7 % kofeínu.

Pri testoch sa tiež zistilo, že Ebenica Siesta obsahuje aj veľmi veľa polyfenolov – zdraviu prospešných antioxidantov, ktoré sú prevenciou cukrovky, rakoviny, osteoporózy či kardiovaskulárnych ochorení.

Ako objasňuje dietologička Jarmila Kabátová: „Polyfenoly v káve majú antiaterogénne a kardioprotektívne účinky, ako napr. zelený čaj alebo červené víno. Vysoký obsah polyfenolových antioxidantov, lignanov a horčíku pôsobí tiež preventívne pred  vznikom cukrovky II. typu.“

Ak si vezmeme, že na prípravu espressa sa v priemere používa 8 g kávy, tak v prípade nízkokofeínovej Siesty obsahuje takáto dávka len 47,88 mg kofeínu. V praxi to znamená, že ak by človek pil celý deň len Siestu, mohol by si dopriať celkom až 8 espresso káv a stále by nepresiahol odporúčané denné množstvo kofeínu.

„Kávu pijeme predovšetkým pre jej jedinečnú chuť a arómu, ale mnoho ľudí práve pre jej povzbudzujúci účinok, za ktorý je zodpovedný kofeín. Káva Ebenica Siesta spĺňa obidva tieto atribúty. Zachováva si chuť a arómu klasickej kávy, vďaka určitému obsahu kofeínu povzbudí a zároveň je pre ľudí trpiacich na vysoký krvný tlak, poruchy rytmu srdca, tehotné a dojčiace ženy, alebo ľudí citlivých na kofeín menej zaťažujúca.“ dodáva Ing. Kabátová.

Nízkokofeínová káva Ebenica Siesta je dostupná v zrnkovej i mletej forme. K dispozícii je v 220 g aj 1000 g baleniach, ktoré si možno zakúpiť v podnikovej predajni EBENICA COFFEE v Modre či na e-shope www.ebenica.sk.