SPÄŤ
PR-servis

Expert na bravčovinu: Dobrý rodinný obed má voňať čerstvosťou!

Od: Henrieta Karabova 2.11.2017
1 Hviezda2 Hviezdy3 Hviezdy4 Hviezdy5 Hviezd Ohodnoťte článok
Loading...

Zbiehajú sa vám slinky na šťavnaté rebierka či inú bravčovú delikatesu? Tajomstvo úspechu, aby si celá rodina po jedle zalizovala prsty, je v správnej príprave mäsa, a tá sa začína dávno predtým, ako vytiahnete hrnce z police.

Expert na bravčovinu

„Zlato“ zo slovenských maštalí

Značka „Slovenská farma“, s ktorou sa stretávate pri nákupoch v Bille, je viac ako iba zvučný názov. Skrýva sa za ním reálne pracovné nasadenie chovateľov.

Aby ste mohli na pultoch supermarketov BILLA nájsť tú najlahodnejšiu bravčovinu, takmer sedemdesiat zamestnancov spoločnosti Tekro Nitra na farmách je denne už od šiestej na nohách. Starajú sa o to, aby sa mali prasiatka skutočne ako „prasa v žite“ – počas chovu bývajú v čistých, priestrannýcha vyhrievaných maštaliach, a majú hody z výberových kompletných kŕmnych zmesí.

Hoci sa hovorí, že prasa zošrotuje takmer všetko, v Tekre si dávajú záležať, aby kvantita nezatienila kvalitu. „Ako firma s dlhoročnými skúsenosťami vo výžive hospodárskych zvierat si krmivá vyrábame sami podľa vlastných receptúr,“ vysvetľuje majiteľ firmy František Valášek. „Naše zvieratá kŕmime jačmeňom, pšenicou a kukuricou z okolitých polí. Kvalitu prísad do kŕmnych zmesí si veľmi prísne strážime a pravidelne podrobujeme rozborom.“

Expert na bravčovinu

Valášek pri kúpe ukážkového kusu bravčoviny odporúča orientovať sa najmä na čerstvosť. „Keď mäso nemá za sebou tisícky kilometrov cestovania Európou, hneď je to poznať.To máte ako s človekom, po dlhej ceste sa ,unaví’. Dnes nie je dôvod robiť si veľké zásoby do mrazničky. Žiadne mrazené mäso nebude nikdy také chutné ako čerstvé.“

Expert na bravčovinu

Éra démonizovania bravčovej masti a podobných mýtov je podľa znalca na mäso, našťastie, za nami. Uvedomelosť ľudí sa odzrkadľuje aj pri ich nákupných rozhodnutiach, čoraz viac robených na základe overovania informácií o živinách a pôvode produktu, nie iba sledovania akciových cien. Valášek ostáva optimistom: „Máme s Billou pred sebou veľký kus cesty, kým sa dopracujeme k čo najväčšiemu podielu lokálnych potravín, no verím, že sa nám to – aj vďakapodpore zákazníkov, ktorí si potrpia na čerstvú chuť domáceho mäsa – podarí.“

womangalérie VŠETKY