Podravka: dovolenková pohoda pri stole

Každá domáca gazdiná pozná Podravku ochucovadlo, ktorá je zmesou zeleninových a bylinných prísad a bola vytvorená už v roku 1959, aby pomocou nej domáce gazdinky vylepšovali arómu a chuť doma pripravovaných pokrmov.
Mnohí z nás si pamätajú, ako sa s ňou po prvýkrát stretli na dovolenke v Juhoslávii ešte za „oných“ čias a jej chuť im natoľko „sadla“, že sme si ju vo veľkom privážali z dovoleniek ako darček pre najbližších. Čaro tohto ochucovadla tkvie v tom, že nepotláča arómu pripravovaných pokrmov, ale ju dopĺňa a zvýrazňuje.

Podravka-s-bylinkami-400x300

Výborne sa hodí na dochutenie polievok, ale aj do omáčok, ryže, zeleniny – do jedla stačí Podravku ochucovadlo pridať 5 minút pred dovarením a pokrm tak získa lepšiu arómu a brilantnejšiu chuť. Na jednu porciu (1/4 l) postačí 1 lyžička (3 g) Podravky ochucovadla. Pridať ju môžete aj vtedy, ak pečiete mäso v klasickej trúbe, grilujete na záhrade, hodí sa aj na ryby a pri príprave hydiny.

Po revolúcii ju už máme aj u nás, na Slovensku, a to hneď vo viacerých typoch balení a príchutiach. Obľúbená je Podravka ochucovadlo v červenom balení 75 g so srdcom, ktoré je symbolom pre spoločnosť Podravka, sídliacu v Koprivnici v Chorvátsku, od jej založenia. Motív usmiateho kuchára s delikátnym gestom nájdete okrem tohto balenia aj na 75-gramovom, 125-gramovom, 150-gramovom, 200-gramovom a 500-gramovom balení, ktoré je výrazné hlavne vďaka modrému dizajnu obaloviny. Najväčším balením je na Slovensku kilové balenie Podravky ochucovadla.

A viete z čoho vzniklo pomenovanie tejto delikátnej zmesi sušenej zeleninových a bylinných prísad? V chorvátskom jazyku sa obyvateľka žijúca v tomto regióne (pri rieke Dráva) nazýva Podravka. Potykajte si s ňou v kuchyni a budete milo prekvapené, ako spestrí vaše jedlá a prinesie vám do domácnosti atmosféru dovolenkovej pohody.

Stanislava Murínová

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach