Púpava lekárska

Doba prípravy 15 minútNáročnosť

Aj keď väčšina ľudí považuje púpavu  za neužitočnú burinu, táto viacročná bylina pomáha liečiť široký okruh ťažkostí. Púpava lekárska je známa svojimi liečivými účinkami a širokým spektrom využitia v kuchyni i v ľudovom liečiteľstve. Kvitne v apríli až máji na lúkach, poliach a pri cestách. Veľmi vlhké prostredie pre ňu nie je vhodné.

Jej liečivé účinky boli objavené len pomerne nedávno, v Európe okolo 15. storočia. Staré knihy uvádzajú, že ženy si z byliny a koreňa pripravovali zápar na skrášľovanie pleti. Starostlivo si s ním umývali oči a tvár a dúfali, že sa im tým podarí zjasniť tvár. Pre svoje krv čistiace účinky  pomáha púpava aj pri dne a reumatizme. Celá rastlina je liečivá. Listy sa zbierajú pred kvitnutím, korene v skorú jar alebo v jeseni. Vňať, t.j. celá nadzemná časť, sa zbiera od skorej jari až do apríla. Púpava zbieraná skoro na jar je vhodná na prípravu šalátov a je plná vitamínov C a B2. Tak isto odstraňuje svrbenie kože, lišaje, vyrážky a celkovo prečisťuje žalúdok.

Pri zbere vňate si treba dávať pozor, aby sme nechtiac nevytiahli aj koreň. Spôsobili by sme tým veľkú škodu.

Púpava lekárska vlastnosti

Listy: Majú vysoký obsah vitamínov (A, C, K) a minerálov (železo, vápnik, horčík).

Koreň: Obsahuje inulín, ktorý podporuje trávenie a je prospešný pre diabetikov. Koreň sa suší a používa sa na prípravu čajov alebo ako náhrada kávy po opražení a zomletí.

Kvet: Je bohatý na antioxidanty. Používa sa na prípravu medu z púpavy, sirupov a vína. Čerstvé kvety sa používajú do šalátov. Varené kvety sa používakú ako zelenina.

Púpava lekárska
https://www.shutterstock.com

Liečivé účinky:

Detoxikácia a podpora pečene: Púpava má detoxikačné vlastnosti, podporuje činnosť pečene a pomáha pri odstraňovaní toxínov z tela.

Diuretické vlastnosti: Pomáha zvyšovať produkciu moču, čo podporuje obličky a pomáha pri liečbe močových ciest.

Podpora trávenia: Koreň púpavy podporuje tráviace procesy, zmierňuje zápchu a zlepšuje chuť do jedla.

Protizápalové a antioxidačné účinky: Znižuje zápaly v tele a pomáha chrániť bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi.

Mohlo by vás zaujímať

Púpavové recepty a ich čary

Púpavové recepty pre krásu, pohodu a zdravie Púpava je nesmierne liečivá a pritom veľmi ľahko dostupná bylinka. Jej zber vám zaberie len pár minút, stačí sa… Čítaj ďaľej

Použitie púpavy v kuchyni:

Šaláty: Čerstvé mladé listy púpavy pridávajte do zeleninových šalátov pre ich horkastú chuť a výživovú hodnotu.

https://www.shutterstock.com

Čaj z púpavy: Použite sušené korene alebo listy. Zalejte ich horúcou vodou a nechajte lúhovať 10-15 minút.

Púpavový med: Zberajte kvety púpavy a pripravte z nich sirup podobný medu. Kvetiny povarte vo vode s cukrom a citrónovou šťavou, preceďte a uložte do sklenených nádob.

Púpavový med
https://www.shutterstock.com

Mohlo by vás zaujímať

Púpavový med

70 minútSuroviny na púpavový med: 400 g púpavových kvetov, 2 chemicky neošetrené pomaranče, 2 chemicky neošetrené citróny, 1,5 l vody, 1 kg želírovacieho cukru 2:1 Postup:… Čítaj ďaľej

Púpavové víno: Kvety púpavy použite na prípravu vína. Kvety zmiešajte s vodou, cukrom, citrónovou šťavou a kvasinkami a nechajte fermentovať.

Púpavové víno
https://www.shutterstock.com

Odvar: Pripravuje sa z listov. Je vhodný na prečistenie organizmu ale aj ako mierny povzbudzovač trávenia. Pripravte ho z čerstvo usušených listov.

Šťava: vytlačte šťavu z listov, užívajte 20 ml trikrát denne

Čaj: spolu s pŕhľavou je účinný preliečení akné

https://www.shutterstock.com

Sirup: Štyri plné hrste púpavy dáme do 1 litra studenej vody a pomaly zohrievame na bod varu. Po vzkypení necháme celú noc stáť. Na druhý deň všetko prelejeme cez sitko a odkvapkané kvety vytlačíme oboma rukami. Do šťavy dáme len 1 kg cukru, premiešame a pridáme na plátky ošúpaného citrónu. Hrniec postavíme bez pokrievky na sporák. Keď chceme uchovať čo najviac vitamínov, zapneme sporák na najmenší plameň. Takto zahusťujeme tekutinu bez varenia. Raz alebo dva razy celú masu ochladíme, aby sme vyskúšali správnu hustotu. Sirup nesmie byť prihustý, lebo pri dlhšom skladovaní by začal kryštalizovať, no ani pririedky, lebo by po čase skysol. Mal  by mať takú hustou aby sa dal dobre  natierať na chlieb, vtedy príjemne chutí.

https://www.shutterstock.com

Recept na čaj z púpavy:

Suroviny:

  • 1 až 2 čajové lyžičky sušených koreňov alebo listov púpavy
  • 250 ml vriacej vody
  • Med alebo citrón (voliteľné)
https://www.shutterstock.com

Postup:

Sušené korene alebo listy púpavy vložte do šálky. Zalejte vriacou vodou. Nechajte lúhovať 10-15 minút. Preceďte a podľa chuti pridajte med alebo citrón.

Zber a príprava púpavy:

Zberajte púpavu na jar, keď sú listy a kvety najmladšie a najčerstvejšie. Uistite sa, že zbierate rastliny z oblastí, ktoré nie sú znečistené chemikáliami alebo výfukovými plynmi.

Púpava lekárska je výborným príkladom toho, ako príroda poskytuje rastliny s mnohými zdravotnými prínosmi a kulinárskymi možnosťami.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach