![Doba prípravy](https://www.woman.sk/wp-content/themes/Newspaper-child/images/Icons_clock.png)
![Náročnosť](https://www.woman.sk/wp-content/themes/Newspaper-child/images/Icons_chef_1.png)
Aj keď väčšina ľudí považuje púpavu za neužitočnú burinu, táto viacročná bylina pomáha liečiť široký okruh ťažkostí. Púpava lekárska je známa svojimi liečivými účinkami a širokým spektrom využitia v kuchyni i v ľudovom liečiteľstve. Kvitne v apríli až máji na lúkach, poliach a pri cestách. Veľmi vlhké prostredie pre ňu nie je vhodné.
Jej liečivé účinky boli objavené len pomerne nedávno, v Európe okolo 15. storočia. Staré knihy uvádzajú, že ženy si z byliny a koreňa pripravovali zápar na skrášľovanie pleti. Starostlivo si s ním umývali oči a tvár a dúfali, že sa im tým podarí zjasniť tvár. Pre svoje krv čistiace účinky pomáha púpava aj pri dne a reumatizme. Celá rastlina je liečivá. Listy sa zbierajú pred kvitnutím, korene v skorú jar alebo v jeseni. Vňať, t.j. celá nadzemná časť, sa zbiera od skorej jari až do apríla. Púpava zbieraná skoro na jar je vhodná na prípravu šalátov a je plná vitamínov C a B2. Tak isto odstraňuje svrbenie kože, lišaje, vyrážky a celkovo prečisťuje žalúdok.
Pri zbere vňate si treba dávať pozor, aby sme nechtiac nevytiahli aj koreň. Spôsobili by sme tým veľkú škodu.
Púpava lekárska – vlastnosti
Listy: Majú vysoký obsah vitamínov (A, C, K) a minerálov (železo, vápnik, horčík).
Koreň: Obsahuje inulín, ktorý podporuje trávenie a je prospešný pre diabetikov. Koreň sa suší a používa sa na prípravu čajov alebo ako náhrada kávy po opražení a zomletí.
Kvet: Je bohatý na antioxidanty. Používa sa na prípravu medu z púpavy, sirupov a vína. Čerstvé kvety sa používajú do šalátov. Varené kvety sa používakú ako zelenina.
Liečivé účinky:
Detoxikácia a podpora pečene: Púpava má detoxikačné vlastnosti, podporuje činnosť pečene a pomáha pri odstraňovaní toxínov z tela.
Diuretické vlastnosti: Pomáha zvyšovať produkciu moču, čo podporuje obličky a pomáha pri liečbe močových ciest.
Podpora trávenia: Koreň púpavy podporuje tráviace procesy, zmierňuje zápchu a zlepšuje chuť do jedla.
Protizápalové a antioxidačné účinky: Znižuje zápaly v tele a pomáha chrániť bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi.
Mohlo by vás zaujímať
Použitie púpavy v kuchyni:
Šaláty: Čerstvé mladé listy púpavy pridávajte do zeleninových šalátov pre ich horkastú chuť a výživovú hodnotu.
Čaj z púpavy: Použite sušené korene alebo listy. Zalejte ich horúcou vodou a nechajte lúhovať 10-15 minút.
Púpavový med: Zberajte kvety púpavy a pripravte z nich sirup podobný medu. Kvetiny povarte vo vode s cukrom a citrónovou šťavou, preceďte a uložte do sklenených nádob.
Mohlo by vás zaujímať
Púpavové víno: Kvety púpavy použite na prípravu vína. Kvety zmiešajte s vodou, cukrom, citrónovou šťavou a kvasinkami a nechajte fermentovať.
Odvar: Pripravuje sa z listov. Je vhodný na prečistenie organizmu ale aj ako mierny povzbudzovač trávenia. Pripravte ho z čerstvo usušených listov.
Šťava: vytlačte šťavu z listov, užívajte 20 ml trikrát denne
Čaj: spolu s pŕhľavou je účinný preliečení akné
Sirup: Štyri plné hrste púpavy dáme do 1 litra studenej vody a pomaly zohrievame na bod varu. Po vzkypení necháme celú noc stáť. Na druhý deň všetko prelejeme cez sitko a odkvapkané kvety vytlačíme oboma rukami. Do šťavy dáme len 1 kg cukru, premiešame a pridáme na plátky ošúpaného citrónu. Hrniec postavíme bez pokrievky na sporák. Keď chceme uchovať čo najviac vitamínov, zapneme sporák na najmenší plameň. Takto zahusťujeme tekutinu bez varenia. Raz alebo dva razy celú masu ochladíme, aby sme vyskúšali správnu hustotu. Sirup nesmie byť prihustý, lebo pri dlhšom skladovaní by začal kryštalizovať, no ani pririedky, lebo by po čase skysol. Mal by mať takú hustou aby sa dal dobre natierať na chlieb, vtedy príjemne chutí.
Recept na čaj z púpavy:
Suroviny:
- 1 až 2 čajové lyžičky sušených koreňov alebo listov púpavy
- 250 ml vriacej vody
- Med alebo citrón (voliteľné)
Postup:
Sušené korene alebo listy púpavy vložte do šálky. Zalejte vriacou vodou. Nechajte lúhovať 10-15 minút. Preceďte a podľa chuti pridajte med alebo citrón.
Zber a príprava púpavy:
Zberajte púpavu na jar, keď sú listy a kvety najmladšie a najčerstvejšie. Uistite sa, že zbierate rastliny z oblastí, ktoré nie sú znečistené chemikáliami alebo výfukovými plynmi.
Púpava lekárska je výborným príkladom toho, ako príroda poskytuje rastliny s mnohými zdravotnými prínosmi a kulinárskymi možnosťami.