Vitamín P: Ani vy ste o ňom ešte nepočuli?

Každý, kto sa zaujíma o svoje zdravie, pozná vitamíny potrebné na posilnenie imunity a zdravé fungovanie telesných orgánov. Patrí medzi ne vitamín C, D, skupina vitamínov D a ďalšie. Počuli ste však už o vitamíne P?

Vitamín P

Pre dlhý a zdravý život

Práve konzumácia tohto vitamínu môže byť novým spôsobom, ako si zabezpečiť dlhý a zdravý život. Čo je vitamín P? Tento termín bol vytvorený v 30. rokoch dvadsiateho storočia a vedci ho opísali ako spojivo zlúčenín poskytujúcich rastlinám pigment. Tieto zlúčeniny dnes poznáme pod názvom flavonoidy a je ich viac ako 4 000 rôznych druhov. Sú zodpovedné za chuť a vôňu ovocia a zeleniny, a tiež ich ochraňujú pred hubami, baktériami a inými škodcami.

Flavonoidy poskytujú mnohé pozitíva aj pre ľudské telo: pomáhajú udržiavať kosti a zuby pevné a zdravé, podieľajú sa na výrobe proteínového kolagénu, ktorý zabezpečuje štruktúru krvných ciev, svalov a kože. Pôsobia protizápalovo, ochraňujú bunky pred voľnými radikálmi – to znamená, že sú schopné ochrániť nás pred ochoreniami srdca a ciev, ale aj rakovinou.

Čo konzumovať, aby sme mali dostatočnú dennú dávku vitamínu P, teda flavonoidov?

Citrusové plody

Sú hlavným zdrojom triedy flavonoidov známych ako flavanóny. Ľudia, ktorí konzumujú stravu bohatú na citrusové ovocie a šťavy, majú o 31 percent nižšie riziko mozgovej príhody a o 19 percent nižšie riziko mŕtvice.

Vitamín P

Čaj a kakao

Dva hrnčeky čaju denne môžu posilniť zdravie nášho srdca. Ľudia, ktorí denne konzumujú dva hrnčeky čierneho alebo zeleného čaju po dobu jedného roka, majú nižšiu arteriálnu stuhnutosť ako tí, ktorí čaj nepijú. Znamená to pružnejšie cievy. Čaj totiž obsahuje vzácne flavonoidy – katechíny.

Flavanoly z kakaa podporujú aj funkcie mozgu, pozornosť a pamäť.

Vitamín P

Fialová zelenina a ovocie

Modrá, červená, fialová farba ovocia a zeleniny je spôsobená anthokyanínmi. Majú skvelé protizápalové a antioxidačné účinky. Štúdia, ktorá skúmala vplyv čučoriedok a jahôd ukázala ich vplyv aj na zníženie vysokého tlaku a úpravu hladiny glukózy v krvi.

Cibuľa

Obsahuje flavonoid kvercetín, ktorý má protizápalové a antialergické účinky. Okrem cibule sa nachádza v brokolici, zelenej fazuľke, špargli, v keli a jablkách.

-sz-