Lopúchové kúpele a liečenie

Zo sušeného koreňa lopúcha si môžeme pripraviť výluh na opláchnutie vlasov alebo kúpeľ na kožné problémy – napríklad na oplachovanie uhrovitej pleti. Pomáha však aj pri kožných problémoch všetkého druhu, pri ťažko sa hojacich vyrážkach a ranách, vredoch, ale hojenie a úľavu prináša dokonca aj omývanie pokožky pri takých detských chorobách, ako sú osýpky alebo rubeola.

Podľa mytológie, lopúch má magickú moc a odháňa zlých duchov aj čertov. V minulosti vešali na gazdovstvách lopúchový list nad dvere stajne, aby im neochorel dobytok a lopúchový list vkladali aj pod súdok s maslom, aby maslo bolo kvalitné a chutné. Lopúchový list vložený pod posteľ mal vraj tajomnú moc zaháňať a liečiť prudké kŕče. Okrem toho, čo tvrdí mytológia, je dokázané, že lopúch má skutočne veľmi liečivé účinky. Lopúchový čaj lieči a regeneruje črevnú sliznicu po ochoreniach, pri ktorých bolo treba užívať antibiotiká, ale odporúča sa aj pri podráždenom žalúdku a pri zlom trávení.

Lopúchový čaj na podráždený žalúdok a dobré trávenie

2 čajové lyžičky lopúchového koreňa zalejeme studenou vodou, dáme zovrieť a potom ešte chvíľu vylúhujeme. Popíjame denne 3 šálky.

Lopúchové kúpele
https://www.shutterstock.com

Oplachovanie vlasov  a kúpele

Postup:

2 čajové lyžičky lopúchového koreňa  dáme variť do pollitra vody a necháme 5 hodín vylúhovať. Týmto výluhom si pravidelne oplachujeme vlasy po umytí – vlasy sa rýchlo zotavia, budú lepšie rásť a prestanú vypadávať. Ak chceme, aby kúra bola ešte intenzívnejšia, môžeme si takto pripravenú výluh vtierať do pokožky na hlave. Lopúchový výluh môžeme používať aj na umývanie a oplachovanie uhrovitej pleti – samozrejme, po odlíčení. Ak chceme dopriať pokožke svojho tela niečo mimoriadne, alebo chceme liečiť uhrovitú pokožku na tele, môžeme si takto pripravený výluh vyliať do vaňového kúpeľa. Samozrejme, v tomto prípade si lopúchového výluhu pripravíme viac.

Lopúchové kúpele
https://www.shutterstock.com

Vykĺbenie a vyvrtnutie

Možno je to na neuverenie, ale obklady z výluhu lopúchového koreňa pomáhajú aj pri vyvrtnutiach a vykĺbeniach a prinášajú úľavu pri bolestiach. Dokonca sa odporúča zábal pripravený z rozmačkaného lopúchového koreňa. Zábal pripravíme tak, že rozmačkaný alebo zomletý lopúchový koreň zmiešame s trochou vody na kašu a aplikujeme na postihnutú časť tela.

Lopúchový olej na vlasy aj krásne riasy

Lopúchový olej, ktorý si môžete kúpiť v špecializovaných lekárňach alebo bio obchodoch, pomáha spĺňať sny o krásnych hustých vlasoch a pekných riasach. Účinok je však, samozrejme, individuálny.

Lopúchové kúpele
https://www.shutterstock.com

Zaháňa bolesti hlavy

Ruské ľudové liečiteľstvo odporúča prikladať čerstvý lopúchový list pri bolestiach hlavy, alebo čerstvo vylisovanú šťavu z lopúchového listu používať na liečenie rán .

Lopúchová masť a šťava

Čerstvo vylisovaná šťava z koreňa lopúcha zmiešaná s čistou nesolenou bravčovou masťou je takmer zázračným a hojivým balzamom pri hojení rán rôzneho druhu, ako aj pri popáleninách a vyvrtnutiach. Čerstvo vylisovaná šťava z lopúchového koreňa má výborné účinky pri potieraní vyrážok, vriedkov, ako aj pri nadmernej činnosti mazových žliaz. Stačí, ak si lopúchovou šťavou potierame postihnuté miesta a zlepšenie sa rýchlo dostaví.

Močové cesty a obličky

Lopúchový koreň býval oddávna uznávaným a osvedčeným ľudovým liekom aj na močové cesty, obličky a takmer posvätným liečivom na obličkové kamene a piesok. Dokonca  sa tradovalo, že sa musí zo zeme vyberať nekovovým nástrojom, čo vôbec nebolo jednoduché, ale ani zbytočné. Ukázalo sa totiž, že kovy skutočne znehodnocujú niektoré biologicky aktívne látky. Naopak, účinok lopúchového koreňa sa zvýši, ak ho pred sušením ponoríme na 3 minúty do variacej sa vody.

Čaj z lopúchového koreňa na obličky a močové cesty: 20 g koreňa lopúcha varíme 10 minút v pollitri vody. Popíjame v priebehu dňa po lyžičkách.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach