Skvelé výlety za poznaním a históriou

Unikátne výstavy na zámkoch Schlosshof a Niederweiden

Chceli by ste ísť na výlet a neviete, kam sa vybrať? Samozrejme, možností je neúrekom a cieľ našich výletných plánov často závisí aj od počasia. Tentoraz však dostanete dva skvelé tipy na príjemné strávenie voľného času, kam sa môžete vybrať za každého počasia, pretože naše tipy ponúkajú množstvo zaujímavých aktivít vonku i vnútri. Stačí sa vybrať kúsok za hranice, do susedného Rakúska, a navštíviť zámky Schlosshof a Niederweiden. Obidva tieto klenoty totiž ponúkajú veľmi atraktívny program a neuveriteľné množstvo zážitkov pre malých i veľkých návštevníkov.

Schlosshof

Zámok Schlosshof  – čarovné miesto, kde sa snúbi história s modernou výstavou…

Ak sa vo voľnom čase radi zatúlate do starých zámkov a necháte sa unášať dotykmi histórie, je zámok Schlosshof neďaleko od Bratislavy presne to pravé pre vás. Ide totiž o súvislé baroková dielo, ktoré je tvorené troma umeleckými celkami. Nájdete tu nádherne zariadené zámocké komnaty, z ktorých na vás doslova dýcha slávna éra Habsburgovcov, veľkolepé zámocké záhrady, rozprestierajúce sa na siedmich zámockých terasách a napokon aj idylický statok s detským ihriskom, ktoré má takisto čo ponúknuť. Menšie i väčšie deti očaria vodné atrakcie, dobrodružný zážitkový okruh a nielen deti, ale aj dospelí, sa určite skvele budú cítiť v  rôznorodých tematických záhradách, či v oranžérii. Samozrejme, na zámockom statku nechýbajú ani zvieratká, medzi ktorými možno nájsť viacero druhov staro-rakúskych zvierat.

Schlosshof

Prechádzka históriou a príjemne strávený čas však zďaleka nie je to jediné, čo návštevníci zámku Schlosshof môžu zažiť! V rokoch 2018 – 2020 budú mať návštevníci zámkov na Moravskom poli možnosť nahliadnuť aj za okraj taniera a dozvedieť sa, aký zaujímavý je a môže byť svet jedla. Tento nápad i umiestnenie výstavy na barokový zámok je naozaj netradičný spôsob, ale práve takéto moderné a interaktívne stvárnenie výstavy má za cieľ zaujať aj mladšie generácie a všetkých návštevníkov, ktorí hľadajú aj niečo iné ako historické témy.

Výstava „Zo zeme na tanier“ nás prinúti zamyslieť sa nad tým, čo vlastne jeme

Táto výstava poukazuje na fakt, že takmer každý pokrm nášho jedálnička je veľmi úzko spätý s pôdou. Práve preto je pôda už tisícročia opradená rôznymi mýtmi a uctievaná v podobe božstiev. Výstava nás núti úplne ináč sa zamyslieť nad tým, čo vlastne jeme a koľko z toho, čo konzumujeme, si dokážeme pripraviť sami.

Zámok Niederweiden osloví vaše zmysly

Nemenej zaujímavú výstavu ponúka aj lovecký zámoček princa Eugena. Okrem toho, že zámoček sa hrdí ľahkosťou francúzskeho zámočku so šarmom talianskej panskej vily, výstava sa pokúsi osloviť aj naše zmysly. Návštevníci výstavy si uvedomia, do akej miery dokážu vzhľad, vôňa, konzistencia a zvuky ovplyvniť vzťah k jedlu. Súčasne práve tu sa možno presvedčiť o tom, že príjem stravy nie je len biologický proces, ale že je ovplyvnený kultúrou, vyjadrením hodnôt, zvykov i sociálnych rozdielov.

Milovníci histórie a umenia zase môžu v slávnostnej sále obdivovať pôvabné čínske maľby a v priľahlej loveckej kuchyni sa oboznámiť s autentickými barokovými pomôckami, ktoré sa používali na prípravu jedál z lahodnej diviny.

Zaujímavý program po celý rok

Okrem výstavy a prehliadok zámku, aj jeho komnát, ktoré sa na zámku Schlosshof konajú po celý rok, možno si tu vychutnať aj krásne koncerty (napríklad Operné soirée 22. 6., alebo In Vino Veritas 16. 9.), ale aj množstvo iných atraktívnych podujatí – napríklad Argentínske grilovanie Asado 16. – 17. 6., Medzinárodný deň piknikov 23. 6.,  Noc zámkov na Moravskom poli 4. 8., Veľkú prázdninovú zábavu 4. 8. – 2. 9., Veľkú slávnosť koní 1. – 2. 9. Festival umeleckých remesiel 15. – 16. 9. alebo Šarkaniádu 29. – 30. 9. , Jesennú záhradnú slávnosť 13. – 14. 10. a od 17. 11. – 23. 12. sa tu každý víkend konajú Vianočné trhy , ktoré majú nezabudnuteľnú atmosféru.

Pokiaľ ide o prehliadky na zámku Schlosshof, komnaty i mimoriadna výstava sú slovenským návštevníkom sprístupnené aj so slovenským lektorom každá nedeľu a vo sviatok o 11. 30 hod. a 13.30 hod.

Viac info: www.schlosshof.at/sk

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach