Špargľová polievka so sušenou šunkou – suroviny:
0,25 kg špargľa mix, šalotka 2-3 ks, cesnak – strúčik, maslo 5 g, smotana 30% 0,1l, mascarpone 30 g, soľ, korenie čierne mleté, muškátový orech, mäta, cukor kryštálový 10 g, citrón, solená sušená šunka 40 g, mlieko 1dl
Postup:
Špargľu očistíme od drevnatej časti a šupky. Z odpadovej časti si spravíme základný špargľový vývar. Na masle speníme šalotku a cesnak. Špargľu nakrájame na menšie časti. Hlavičky sa snažíme odložiť na dekoráciu. Nakrájanú špargľu pridáme k šalotke, orestujeme, pridáme soľ, korenie, muškátový orech, pár lístkov čerstvej mäty a zalejeme špargľovým vývarom. Polievku chvíľu povaríme, vymixujeme a prepasírujeme. Pridáme smotanu, mascarpone a ochutíme trochou cukru a citrónovou šťavou, prípadne dosolíme a dokoreníme. Špargľová polievka je hotová.
Mohlo by vás zaujímať
Tip šéfkuchára:
Polievku dekorujeme našľahanou mliečnou penou, hlavičkami špargle a čipsami zo sušenej šunky typu prosciutto, ktoré pripravíme sušením v rúre na nízkej teplote.