Vianočné trhy s vôňou škorice a vareného vína

Kedy a ako vznikli Vianočné trhy

Isté je, že svoj pôvod majú v Západnej Európe, v bohatých nemeckých mestách ako Kolín nad Rýnom, Mníchov, ale predovšetkým Norimberg. Ich začiatok je ceľkom prozaický. Historicky je doložené, že v 14. storočí v predvianočnom čase remeselníci ako hračkári, košikári, rezbári, hrnčiari,ale aj cukrári a pernikári a ďalší, dostali od otcov mesta dovolenie ponúkať a predávať svoje výrobky na mestskom trhovisku. A tak bol vlastne položený základ našich dnešných Vianočných trhov.

Salzburgh

Norimberg

Aj keď zvyk Vianočných trhov sa postupne rozšíril do celej Európy, ale aj do Zámoria, najznámejší a najatraktívnejší je dodnes tzv.“ Kristkindlmarkt“- alebo „Ježiškov trh“ v Norimbergu .Neodmysliteľne je od svojho začiatku viazaný priamo na osobu „Ježiška“ a preto tiež všade na západ od nás chodíme na „Kristkindlmarkt“. V Norimbergu ho každoročne osobne otvára z mestskej radnice „Ježiško“- dievčina, obyčajne mladá herečka, v nádhernom odeve so zlatou korunou na hlave. Táto tradícia má svoj začiatok v 17. storočí a trvá dodnes – čo tiež, buďme si úprimní, má veľkú obľubu u turistov, ale tiež u otcov mesta. Ku koloritu trhov patria tiež typické norimberské medovníky, ale aj klobásy.

Foto: www.nuernberg.de

Budapešť

Kým v Bratislave sa končia pred vianočnými sviatkami a vo Viedni na niektorých nakúpite ešte na Druhý sviatok vianočný, v Budapešti trvajú až do 29. decembra. Vianočné trhy v Budapešti sa konajú v historickom centre mesta na jednom z najkrajších budapeštianskych námestí Vörösmartytér. Tomu, ako ich tu pripravujú, sa nevyrovnajú ani trhy vo Viedni. Už ráno postupne otvárajú a začínajú variť dobroty. Pečené klobásky, obrovské kusy údeného či pečeného mäsa, guláš a ďalšie jedlá pripravujú stánkári na obrovských panviciach. Varené vínko zase naberajú zo štýlových keramických džbánov. Stojí tu viac ako stovka stánkov . Organizátori trhov starostlivo vyberajú, komu dajú povolenie na predaj, aby štýlové trhy nezaplavili gýče.Vianočné trhy by neboli vianočné bez obrovského zdobeného stromčeka a blikajúcich ozdôbok, ktoré nechýbajú ani tu.

Viedeň

Farebné vianočné dekorácie, remeselné výrobky, vonné sviečky, perníky, vtipné hračky lákajú na najznámejšie vianočné trhy pred viedenskou radnicou. K tradičným vianočným trhom vo Viedni patria i vianočné trhy Am Hof a staroviedenské vianočné trhy na Freyungu. Výrobky remeselných umelcov nájdete na vianočných trhoch pred kostolom Karlskirche. Romaticky ladené sú vianočné trhy pred zámkom Schönbrunn, barokovým Belvederom, na Spittelbergu alebo Wilhelminenbergu. Modernejšie a netradičné nájdu záujemcovia v muzeálnej čtvri MuseumsQuartieru alebo v Loosovom dome v centre mesta

Salzburg

Tradičné salzburské vianočné trhy patria medzi jedny z najkrajších a najstarších v Európe vôbec. Rozprestierajú sa v nádherných kulisách Starého mesta na Rezidenčnom námestí a na priestranstve pred Salzburským chrámom. Nájdete tu desiatky rozžiarených drevených stánkov, v ktorých uvidíte umelecké diela ľudových remeselníkov a zoberiete si inšpiráciu na milé vianočné darčeky. Od všadiaľ sa tu šíri neodolateľná vôňa vianočný dobrôt, pečených gaštanov, jabĺčok, medovníka, punču a vareného vína. Vianočnú náladu umocňujú vianočné spevy pred Salzburským chrámom a dodávajú trhom tú správnu vianočnú atmosféru.

Villach

Tisícky drobných trblietavých svetiel zdobia Hlavné námestie, pešiu zónu, priľahlé ulice a dvory. Dominantou Hlavného námestia je nepochybne Kostol svätého Jakuba. Jeho veža je mimoriadne pekne ozdobená svetelnými girlandami.
Ak vystúpite z námestia po schodoch až ku kostolu, naskytne sa vám nádherný pohľad na vianočné trhy. V drevených stánkoch nájdete tradičné remeselné výrobky z dreva, zo skla, vonia tu medovník, varené víno a punč. Po Vianociach zostávajú stánky na svojom mieste a menia sa na Novoročný trh, ktorý je otvorený až do 1. Januára. Môžete si tu kúpiť štvorlístky, prasiatka, podkovy, jednoducho „šťastie“ do nového roka….

Začiatkom decembra, na vianočných trhoch, môžete stretnúť aj Krampusov. Krampus je vlastne alpský čert, ktorý chodí s Mikulášom. Je vyzbrojený reťazami, hrôzostrašnou drevenou maskou so svietiacimi očami, ovčou kožou a rohmi.

Save

Save

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach