Chur, brána do hôr

Dejiny Churu ako brány do horského sveta kantonu Grabünden sa tu začali písať pred päť tisícimi rokmi v mladšej dobe kamennej. Poloha tohto najstaršieho švajčiarskeho mesta je ideálna pre výlet dvomi najslávnejšími vlakmi sveta – Ľadovcovým expresom (Sv. Moritz – Zermatt) a Bernina Expresom (Trať Unesco Chur – Tirano). No nielen to, vďaka perfektnému lyžiarskemu spojeniu sa zakrátko dostanete do svetovo vychýrených stredísk Arosa, Laax a Lenzerheide. Samotný Chur sa môže pochváliť vlastným lyžiarskym areálom na hore Brambüesch.

Akoby týchto predností nebolo dosť, mesto sa môže pochváliť aj tým, že je bezautomobilové. A dejiny sa tu zapísali do malých uličiek starého mesta, v ktorých upúta pozornosť mohutný komplex (Bischöflicher Hof) ako jasný dôkaz významného biskupského sídla a  katedrála, ktorú zdobia krásne plastiky a bohaté vnútorné zariadenie. Množstvo zachovalých stavieb ešte z čias stredoveku striedajú stavby z čias baroka, slovom história sa tu zapísala veľkými písmenami a zanechala tu výrazné stopy.

Nehovoriac o tom, že aj v dnešnej dobe je mimoriadne atraktívny, kleďže je skvelým východiskovým bodom pre jednodňové výlety do lyžiarskeho raja v Graubündene.

Text: Gabriela Kopicová
Foto: www.churtourismus.ch

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach