História hračiek

Odkiaľ sa zobrali hračky, nikto s určitosťou nevie. Dá sa ale predpokladať, že s prvými deťmi vznikli aj prvé predmety na hranie. Záznamy o hrách pochádzajú zo stredoveku. Grécke a rímske deti sa zvykli hrať s loptou, rapkáčikom a u dievčat patrili medzi obľúbené hračky hlinené bábiky či hračky na spôsob vĺčika.

História hračiekŤažšie to mali deti v puritánskych rodinách, kde rodičia zakazovali deťom hrať sa, keďže hra bola vnímaná ako oslava posvätených dní, v ktoré oni neverili. Napriek tomu rodičia v dobe Viktoriánskej povoľovali hru vo sväté dni iba s určitými hračkami, ktoré podporovali morálnosť či vieru. Preto niet divu, že motívy hračiek boli biblické a vyobrazovali život svätcov, ako napríklad hra s Noemovou archou.

Prvé hračky produkované na komerčnej báze sa začali vyrábať v 18. storočí, čím sa stali lacnejšími a dostupnejšími pre bežných ľudí. Bohatšie rodiny si mohli dovoliť nie len krajšie hračky, ale snažili sa kupovať aj konštrukčne náročnejšie a teda aj drahšie hračky. Už vtedy si bohatí a vzdelaní ľudia uvedomovali, že hračky ako napríklad plastické mapy, knihy, puzzles a stolové hry vplývali na mentálny rozvoj detí.

Niet pochýb, že okolité dianie bolo inšpirácio u pre výrobu miniatúr, ktoré znázorňovali samotný život. Dopyt po hračkách rástol, čo umožnilo vznik prvých hračkových manufaktúr ku koncu 19. storočia. Niektoré existujú dodnes. Medzi prvé hračky vyrábané dnes už hračkovými gi gantmi boli vojačikovia, farmy, zvieratá a zoo, kovboji a indiáni a hračky inšpirované priemyselnou revolúciou ako napríklad vláčiky na železnici. Jedna z doteraz existujúcich hračkárskych spoločností HORNBY začínala s výrobou mechanických hračiek od roku 1907 a v roku 1920 predstavila prvé komerčne predávané modelové vláčiky s hodinkovým motorčekom. Produkcia hračiek sa pozastavila počas obdobia vojen v 20. storočí. Neznamenalo to koniec hier, ale návrat k ručne vyrobeným hračkám, pleteným bábikám vyrobeným doma z dostupných materiálov.

Hračky a priemyselná revolúcia
Priemyselná revolúcia a celkový pokrok vo vývoji hračiek  motivoval výrobcov hračiek k vylepšeniam už existujúcich hračiek. Čím reálnejšie, pohyblivejšie, nápaditejšie, tým väčší záujem. Bábiky, ktoré nie len klipkajú očami, ale plačú a cikajú do plienky, či stavebnice umožňujúce deťom postaviť si svet tak, ako ho vidia oni a nie podľa predlohy sa stávajú hitom v 20. storočí.

Obdobie kinematografie, televízia a neskôr dostupnosť informačných technológií ovplyvnili trendy a spôsob predaja hračiek. Figúrky a hračky ako Vláčik Tomáš, Spiderman, Malá morská víla či Malý Pony sa stali žiadanými medzi deťmi vďaka televíznym programom a rozprávkam. Informačné technológie a internet zase prispeli k zmene spôsobu predaja hračiek. Nákup cez internet je dnes pohodlným spôsobom nakupovania pre celú rodinu.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach