Keď telo hlási stres

Stres. Stal sa už takou bežnou súčasťou nášho každodenného života, že sa už nad ním ani nepozastavujeme a najmä, neuvedomujeme si, že ide o veľmi silný tlak psychiky na naše zdravie. Žiaľ, tento tlak má často aj zdravotné dôsledky. Všímajme si teda signály svojho tela, ktoré môžu prezrádzať, že nutne potrebujeme poľaviť z vysokého tempa, oddýchnuť si a relaxovať.

hlási stres

Aké symptómy môžu poukazovaž na to, že sme pod silným stresom?

Žalúdok a trávenie

Kŕče v bruchu, zvieranie v žalúdku, citlivá slinivka, žlčník a črevá, ale aj nevoľnosť a častý pocit, že sa na jedlo nemôžete ani len pozrieť – to všetko  môže nasvedčovať tomu, že ste v dlhodobom strese. Ak to už trvá dlhší čas, mali by ste sa vybrať k lekárovi, pretože môžete mať zvýšenú hladinu stresového hormónu – to sa môže odrzkadliť na zhoršení vášho zdravotného stavu.

hlási stres

Opary

Ak trpíte na opary, určite viete svoje o tom, ako úzko súvisia so stresom. Samozrejme,  dôvodom môže byť aj znížená imunita, ale tá takisto býva dôsledkom stresu.

hlási stres

Tik oka (mimovoľné žmurkanie oka)

Mávate tik oka? Môže to nasvedčovať tomu, že máte zníženú hladinu vápnika a horčíka, teda minerálov, ktorá telo stráca pri strese. Mali by ste si ich urýchlene doplniť vo forme doplnkov výživy a poľaviť zo svojho životného a pracovného tempa.

hlási stres

Stále pokašliavanie

Ak neustále pokašliavate a máte pocit, že v krku máte hrču, alebo máte veľmi sucho v ústach a nedá sa to zahnať pitím, nie je to znakom nachladnutia, ako by ste sa mohli nazdávať, ale príznakom stresu a reakciou nervovej sústavy na stresové zaťaženie.

hlási stres

Búšenie srdca

Aj búšenie srdca nemusí ešte znamenať žiadnu vážnu poruchu, ale môže signalizovať silné nervové vypätie. V tom lepšom prípade je to iba reakcia na zvýšenie množstva stresových hormónov. Ak však stresové zaťaženie nepovolí, môžu sa prejaviť skutočné vážne problémy – a potom už búšenie srdca môže signalizovať vážny problém.

hlási stres

Nenechávajte teda takéto signály stresu bez povšimnutia a neupokojujte sa konštatovaním, že to je „len stres“. Dlhotrvajúci stres a zvýšená produkcia stresového hormónu nie je neškodná a môže mať za následok skutočne vážne zdravotné problémy.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach