Feng šuej – Bývanie, ktoré pomáha – 1. časť

Určite sa vám už stalo, že ste prišli na návštevu do výborne zariadeného pekného domu alebo bytu, a napriek jeho honosnosti alebo kráse, ste sa v ňom necítili príjemne. Z iných priestorov zase môžeme mať pocit šťastia, spokojnosti, aj keď napríklad úplne nevyhovujú nášmu vkusu.

Čím to je? Odpoveď na túto a mnohé ďalšie otázky vám budeme postupne prinášať v našom novom seriali Feng šuej alias Bývanie, ktoré pomáha.

Feng šuej - Bývanie

Feng šuej (často sa používa aj výraz Feng shui) je prastará čínska filozofia založená na súvislostiach medzi nami, planétou a vesmírom. Čínske slovo FENG znamená vietor a SHUI znamená voda. Toto spojenie symbolizuje teda vietor, ktorý vanie na vrchoch a vodu stúpajúcu na horský chrbát, čo orientuje naše postoje k úspešnému dosiahnutiu cieľov. Jej podstatou práca s energiami v priestore – snaží sa potláčať zlé vplyvy, negatívne energie a na druhej strane podporiť dobré, pozitívne. Na základe tohto ovplyvnenia sa dá harmonizovať prostredie – byty, domy, pracoviská, tak aby sme sa v ňom cítili pokojne, spokojne, príjemne a šťastne. To však nie je všetko. Princípmi tejto filozofie sa dá ovplyvniť aj naše zdravie, partnerské vzťahy, ale napríklad aj finančné bohatstvo a úspech.

Je to možné?

Mnoho storočí, počas ktorých bola filozofii Feng šuej venovaná pozornosť najmä vo východných kultúrach, ukázali, že je. V poslednom období prežíva znovuzrodenie aj v západných krajinách a mnohí sa pri stavbe domu, zariaďovaní bytu, či samotnom pobyte v nejakom priestore riadia jej princípmi.

Feng šuej - Bývanie

Čo je podstatou?

Táto čínska filozofia využíva viacero zaujímavých prvkov a talizmanov, ktoré sú určené na to, aby pomáhali tam, kde to potrebujeme. Používajú sa na nápravu a riešenie problémov a harmonizáciu životodarnej energie Čchi.
Pokiaľ hovoríme o Feng šuej ako o filozofii bývania, je postavená na usporiadaní predmetov, nábytku, výbere vhodných prvkov v domácnosti a na mnohých ďalších oblastiach, ktorým sa bude postupne venovať – napríklad použitie farieb, očistných predmetov, vplyv rastlín, živočíchov v byte.
Podľa starých Číňanov sú rozmiestnenie predmetov v byte, poloha nášho domu alebo pracoviska veľmi dôležité. Všetko totiž môže ovplyvniť naše postoje, duševný vývoj a naše napredovanie vo všetkých oblastiach.

Ako a v čom pomáha?

Harmonické prúdenie energie nám po návrate domov z práce pomôže kvalitnejšie a rýchlejšie relaxovať a zbaviť sa stresu. Spánok v harmonickej spálni nás nabije pozitívnou energiou. Hlavné oblasti, s ktorými filozofia Feng šuej pracuje a ktoré ovplyvňuje sú: zdravie a spokojnosť, vedomosti a schopnosti, kariéra a obchod, cesty a priateľstvá, deti a rodina, lásky a manželstvo, sláva, bohatstvo a hojnosť. Dôležité je však zladenie týchto oblastí.

-sz-

Save

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach