Vysaďme si vlastnú plodovú šípku

Šípky zbierame do prvých mrazov

K najžiadanejším a najzdravším  plodom jesene patria žiarivo červené šípky. Sú to plody ruže šípovej, ktoré dozrievajú koncom augusta a v septembri. Neverte, že ich treba zbierať po prvých mrazivých dňoch. Hoci jemný mráz zvýrazní ich chuť, určite však nespôsobí zvýšenie obsahu vitamínu C. Naopak, po mrazoch sú šípky mäkké a mazľavé, zle sa sušia aj inak spracúvajú. Zbierajte ich teda do prvých mrazov. Viete však, že môžeme pestovať plodovú šípku aj záhradné kultivary so zameraním na produkciu zdravých šípok?

plodovú šípku
Obrázok od Sonja Rieck z Pixabay

Ide konkrétne o dva kultivary: ružu vráskavú (Rosa rugosa) a ružu dužnoplodú (Rosa pomifera).  Oba si  ako kríček v kontajneri možno kúpiť v každom dobrom záhradníctve. Už  mladý krík býva vysoký okolo 40 centimetrov, preto treba rátať s dostatočne veľkým priestorom na výsadbu.

Nemá rada mokrú pôdu

Na trvalú výsadbu plodovej šípky nemusíme hľadať osobitne vhodné stanovište, darí sa jej na slnku aj v tieni. Nie je náročná ani na pôdu. Dobre rastie v kamenistej pôde, chudobnejšej na živiny. Nesmie však byť podmočená. V lepšej pôde dosiahne väčšie rozmery, aj bohatšiu úrodu.  Je vhodnou rastlinou aj do živých plotov, tu ju však treba upravovať. Približne päťročný krík dorastá do výšky 2 až 2,5 metra, na jar zakvitá jednoduchými strapcovitými kvetmi, z ktorých sa neskôr vytvoria plody – šípky.  Odoláva mrazom a znáša aj mestské zamorené prostredie, preto je obľúbeným kríkom v mestských parkoch, kde koreňmi spevňuje svahovitý terén.

Kedy sa objavia šípky?

Ruža vráskavá pochádza z Ďalekého východu, Japonska a Číny. Začiatkom leta zakvitne veľkými voňavými fialovo-ružovými kvetmi, ktoré sa objavujú až do mrazov. Po odkvitnutí sa objavia tehlovočervené šípky,  mäsité, veľké ako malé rajčiny, ktoré majú viac vitamínu C ako naša domáca ruža šípová. Pri zbere plodov treba rátať s hustými tŕňmi. Z dozretých plodov sa pripravujú sirupy, džemy, prípadne sušiť na čaj. 

plodovú šípku
Obrázok od Hans Benn z Pixabay

Kontajnerové sadenie

Kontajnerové (kvetináčové) sadenice možno sadiť kedykoľvek od jari do jesene. Sú totiž  dobre zakorenené, majú vytvorené kapiláry na nasávanie vody a živín z pôdy. Sadia sa s celým zemným balom a nevyžadujú si špeciálnu odbornú manipuláciu. Ujímajú sa bez ťažkostí. Ruže s voľným koreňom, ktoré boli vykopané v období vegetačného spánku, sú určené na okamžitú výsadbu len na jeseň alebo na jar. Tu však hrozí riziko, že pri neodbornom zasadení  sa mladý kríček neujme.

Ako správne sušiť šípky?

Šípky zbierame od septembra  začiatku novembra. Dôležité je zbierať ich zrelé, suché, nezamrznuté, oranžové až tmavočervené.  Plody vytriedime, odstránime stopky a zvyšky okvetia, poutierame, rozložíme na sitko a 2 až 3 dni necháme voľne sušiť na vzduchu. Dlhšie nie, lebo pri dlhom pomalom sušení sa postupne stráca vitamín C.  Dosušíme ich rýchlym sušením v sušičke na ovocie, prípadne v rúre. Dbáme, aby teplota nebola vyššia ako 35 až 50 stupňov, inak stratia cenné látky. Nesmú zhnednúť alebo sa pripáliť. Sušenie urýchlime stlačením alebo rozpolením plodu. Skladujeme ich na suchom a chladnom mieste, maximálne jeden rok.

Zaujímavosť:

Čo všetko obsahuje červená šípka?

Šípky obsahujú z plodov pestovaných u nás najviac vitamínu C. Sú bohaté aj na vitamíny B1, B2, P, K, kyselinu nikotínovú a karotény, z ktorých si organizmus vie vytvoriť vitamín A. Čaj zo sušených šípok je vhodný najmä v období zvýšenej potreby vitamínov – začiatkom jesene, koncom zimy, pri tzv. jarnej únave, ako aj pri sklone ku krvácavosti. Čaj pomáha proti chrípke, zápalu dýchacích ciest, no aj pri  zápaloch močových ciest, účinkuje proti zápche a celkovo zvyšuje obranyschopnosť organizmu.