Baza čierna – liečivo, potravina i farbivo

Baza čierna je vhodná takmer na všetko: na liečbu nachladnutia a chrípky, na prípravu želé, lekváru, sektu i likéru, drevo sa používa na výrobu hudobných nástrojov, listy na prípravu postreku proti voškám. Bazu čiernu by sme pokojne mohli označiť ako mimoriadne užitočný ker. Keďže všetky časti bazy obsahujú farebný pigment, zvyknú sa využívať aj ako farbivo. A dokonca, naši predkovia verili, že práve baza čierna ich ochráni proti čiernej mágii a bosorkám. Tradovalo sa, že stromy bazy čiernej chránia pred bleskom a ohňom, aj preto sa baza často pestovala pri domoch, v záhradách či pri stodolách.

Pestovanie

Bazu vysádzame do vlhkej výživnej pôdy na slnečné miesto, príp. do polotieňa. Za jedno vegetačné obdobie môže podrásť až o jeden meter. Každé tri roky sa odporúča (vždy na jeseň) hlboko ju zrezať.
Kvety bazy čiernej zbierame na jar, tesne pred rozkvitnutím. Plody (bobule) sa zberajú na začiatku jesene.

Z čerstvých kvetov si môžete pripraviť lahodný likér. Na jeho prípravu (cca dve pollitrové fľaše) potrebujeme: 1,2 l vody, 1,8 kg nerafinovaného trstinového cukru, 6 citrónov – šťavu a kôru, 30 ml suchého jablčného muštu alebo bieleho vínneho octu a 20 bazových súkvetí.

Postup:

Do vysterilizovanej nádoby nalejeme vriacu vodu, pridáme cukor a miešame do rozpustenia. Necháme vychladnúť. Následne pridáme citrónovú kôru a šťavu, biely vínny ocot a bazu. Nádobu zakryjeme mušelínovou látkou a necháme 24 hodín lúhovať. Likér precedíme cez mušelín a nalejeme do sklených fliaš s kovovým uzáverom. Necháme 2 týždne odstáť. Likér je potrebné skladovať na tmavom a chladnom mieste a spotrebovať do 3 mesiacov.

Bazový postrek

Záhradkári poznajú bazový postrek ako dobrého pomocníka proti voškám a húseniciam. Do 1 litra vody namočíme na pol hodinu približne pol kila lístia z bazy. Roztok potom precedíme a rozriedime ďalším litrom vody.

Dobrá rada na záver

Plody bazy (bobule) sa nikdy nekonzumujú čerstvé! Pred konzumáciou je nevyhnutné uvariť ich, inak môžu spôsobiť žalúdočné problémy. Používajú sa do omáčok, sirupov, koláčov.

Bazová whisky

Bazová šťava z kvetov