Záhadný a liečivý kardamom

Používate korenie s názvom kardamom? Hovoria mu aj kardamón, či kardamóm, ale  latinský názov tohto korenia znie Elettaria Cardamomum a pochádza z tropických pralesov Kardamomských hôr v pohorí Ghat, pri juhozápadnom pobreží Indie. V súčasnosti sa pestuje najmä na Cejlóne. Táto stálezelená rastlina, príbuzná zázvoru,  má impozantnú výšku 2 – 4 metre, má rapíkaté listy a nápadne žlté kvety v tvare hrozna. Kardomomová silica má príjemnú aromatickú vôňu s korenisto-citrónovým nádychom a korenisto-sladkastou chuťou.

kardamom

U kardamomu sa používa celý jeho plod, čiže semeno, a to celé i mleté. Bohaté využitie má v potravinárstve, medicíne, ale aj v tabakovom priemysle a pri výrobe likérov a parfumov. Kardamom však môžeme využiť aj doma, a to nielen ako zaujímavú koreninu, ktorá dodá pokrmu osobitú chuť, ale pre zlepšenie svojho zdravia, odstránenie drobných zdravotných neduhov, ale aj pri pestovaní krásy. 

Kardomomové semená obsahujú bielkoviny, tuky, škroby, terpény, karboxylové kyseliny,  thiamín, riboflavín a niacín. Aj vďaka týmto látkam má kardamom široké využitie:

♥ Pomáha pri trávení, pôsobí preventívne proti rôznym vírusom.

♥ Má posilňujúci účinok na organizmus a pomáha upokojiť reumatické bolesti.

♥  Pomáha proti plynatosti, srdcovej slabosti, ako aj pri liečbe zápalu ďasien a zubov.

♥  Pomáha liečiť kožné problémy (umývanie odvarom z kardomomu, popíjanie čaju)

♥  Prináša úľavu pri bolestiach v krku, ľadvinových, aj žlčníkových kameňov (kloktanie odvarom, pitie čaju)

♥  Upokojuje žalúdok a tráviace problémy (pitie čaju)

♥ Pôsobí ako účinné afrodiziakum – na zvýšenie mužskej potencie

♥ Čaj z kardomomu pomáha pri strese, únave, depresii, ale aj pri pocitoch prepracovanosti. Pri nervozite a strese sa ako prvá pomoc odporúča požuť aj zopár zrniek kardomomu.

♥ Semienka kardomomu s medom vraj zvyšujú kvalitu zraku.

♥ Ak požujeme zopár semienok kardomomu, osviežime si dych a súčasne si aj dezinfikujeme ústnu dutinu.

♥ Pri problémoch s nespavosťou alebo na upokojenie sa odporúča večer vypiť pohár teplého mlieka, ochutený trochou mletého kardamomu a medom).

♥ Spolu s medom pomáha pri astme, bronchitíde, kašli a zachrípnutí.

https://www.shutterstock.com

Kardamom v kuchyni

Kardamom, ktorý je inak aj súčasťou karí korenia, sa používa do nápojov, zeleninových, mäsových, aj sladkých pokrmov, vrátane koláčov a koláčikov. Je však vhodný aj na dochutenie omáčok, šalátov , či údenín, mletého i prírodného mäsa. Pre zvýraznenie chuti ho môžeme pridať do džemov, marmelád, kompótov, ale aj do medovníčkov. Ak chceme, aby káva, či čaj získali osobitú chuť, môžeme do nich pridať trochu kardamomu.

Tip redakcie:

Mohlo by vás zaujímať

Kuracie prsia na kardamome

35 minútPoužívate korenie s názvom kardamom? Hovoria mu aj kardamón, či kardamóm. Pochádza z tropických pralesov Kardamomských hôr v pohorí Ghat, pri juhozápadnom pobreží Indie. U… Čítaj ďaľej

Save

Save

Save

Save

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach