Dušan Grúň navždy odišiel…

    Skvelý umelec, vynikajúci spevák a inštrumentalista zomrel 22. apríla 2024 vo veku 81 rokov.

    Do duší, uší a povedomia poslucháčov a televíznych divákov sa Dušan Grúň zapísal ako spevák populárnych piesní, ale bol aj vynikajúcim hudobníkom, ktorý ovládal hru na niekoľko nástrojov. 

    Dušan Grúň

    Všestranný talent

    „V Nemecku som desať rokov hrával na barytón, ale nemám problém zahrať na husliach, trúbku, basovú gitaru či ústnu harmoniku,“ prezradil Dušan skromne v rozhovore pri príležitosti svojej osemdesiatky v máji v roku 2022. „Tieto nástroje aj vlastním a vďaka tomu si na ne kedykoľvek môžem zahrať, aj keď už len doma, pretože na koncertoch sa odo mňa očakáva spev. Nie vždy tomu tak bolo, keď som hrával s orchestrami, občas sa stalo, že muzikant ochorel a vypadol, dokázal som ho zastúpiť.“  

    Dušan Grúň sa narodil  v deň svojich menín – 26. mája 1942 v Žiline, no už ako dieťa sa s rodičmi presťahoval do Košíc, kde v roku 1959 aj zmaturoval. Po maturite študoval na hutníckej fakulte VŠB v Ostrave, kde hrával v dixielande na trúbku. Neskôr začal spievať s orchestrom Iva Pavlíka. S orchestrom Josefa Vobrubu nahrával piesne v Prahe. V roku 1965 po návrate do Bratislavy (po účinkovaní v zahraniči) vystupoval viac ako tridsať rokov s Orchestrom Juraja Velčovského. V roku 1966 sa oženil s manželkou Majkou. 

    Spieval a vystupoval s mnohými znamenitými umelcami

    Účinkoval v zahraničí so spevákmi Karolom Duchoňom, s ktorým ho spájalo pevné priateľstvo až do jeho skorého odchodu. Spieval s Janou Kociánovou, Oľgou Szabovou, tiež aj s českými spevákmi Karlom Gottom, s ktorým  dokonca spali spolu v manželskej posteli, Waldemarom Matuškom, Helenou Vondráčkovou, s ktorými vystupoval v Nemecku. Z dlhoročného pôsobenia v zahraničí sa vrátil kvôli účinkovaniu v hudobno-zábavnom programe Repete. Vďaka spomínanej relácii sa etabloval opäť doma, kde sa mu doslova hrnuli ponuky na vystúpenia s rôznymi speváckymi a hudobnými formáciami. Neodmysliteľnou piesňou jeho programov sa stala pieseň Starý rodný dom, ale aj My way so skvelým textom Zora Laurinca – Žiť za to stálo. Medzi jeho hity patria aj Plavovláska, či Malvína, ale aj hudobné melódie pochádzajúce z bývalej Juhoslávie, ako napríklad „Kde si bola, keď tu hrmelo“ alebo „Kam pláva naša loď“.

    Žiaľ, speváka Dušana Grúňa trápili aj mnohé zdravotné problémy, ktoré mu výrazným spôsobom uberali sily. Situácia sa zhoršila až do takej miery, že charizmatického a obľúbeného speváka museli odviezť do nemocnice, kde v umelom spánku nakoniec naposledy vydýchol a navždy odišiel. Stalo sa tak v pondelok ráno, 22. apríla 2024. Bude veľmi chýbať nielen svojej milovanej manželke Márii, ktorá pri ňom stála až do posledných chvíľ jeho života, ale aj svojim fanúšikom a slovenskej hudobnej scéne.

    Sledujte nás aj na sociálnych sieťach