Vanilka – užitočná orchidea

Popínavá rastlina pochádzajúca z tropických lesov Mexika, Madagaskaru a Réunionu. Patrí do skupiny orchideí. Starí Toltékovia a Aztékovia nepoužívali vanilku len ako korenie, ale aj ako liečivo. Verili, že vanilka je afrodiziakum, posilňuje srdce, odstraňuje únavu, zaháňa strach a dodáva silu a zdravie.

Vanilka

Je jedným z najdrahších korení na svetovom trhu a najmladším z tzv. klasických korení, používaných v Európe. Ako korenie sa používajú čerstvé tobolky (tzv. lusky) alebo z nich vyškrabané semienka (tzv. dreň) alebo sušené upravené ako prášok, esencia alebo extrakt. Vanilka intenzívne vonia a má sladkastú chuť. Jej použitie je obmedzené na sladké jedlá – likéry, zmrzliny, krémy a sušienky, kompóty, jogurty, pudingy a pod. Často sa nahrádza umelým (nepravým) vanilínom. Táto orchidea rastie na silnej stonke vysoko v korunách stromov, kde sa pridržiava priľnavými koreňmi. Až po 7 mesiacoch od rozkvitnutia sú lusky tejto krásnej orchidey zrelé na zber. Vanilka rodí približne 20 rokov a 50 toboliek ročne.

Kvety sú spravidla umelo opeľované. Po zbere sú lusky predvarené a podrobené fermentačnému procesu vo vlnou vystlaných kontajneroch, kde dostanú typickú tmavú farbu a vyvinie sa ich charakteristická vanilková aróma. Vôňa a chuť vanilky je daná obsahom vanilínu, ktorý je tiež vyrábaný synteticky. Umelo vyrábaný vanilín však nemôže nahradiť výraznú arómu a plnú chuť prírodnej vanilky. Najlepšie plody prináša vanilkový ker v 5. –  8. roku svojho rastu. Postup spracovania toboliek vanilky sa líši podľa pestovateľských oblastí. Vždy však musí tobolka prechádzať fermentačným procesom, ktorý je v podstate dvojaký. Mokrý spôsob sa hlavne používa na ostrovoch Jáva a Réunion, predpokladá namočenie toboliek asi na 30 sekúnd do horúcej vody a osušené tobolky sa potom uložia na slnko a v poludňajších hodinách sa prikryjú plachtou. Lusky sa silne zaparia, všetok chlorofyl sa rozloží a získajú tmavohnedú farbu. Druhý spôsob spracovania je viac používaný v Mexiku. Tu sa nechajú lusky najskôr zvädnúť a potom sa striedavo sušia na slnku a v tieni. Táto procedúra trvá štyri až sedem dní.

Vanilka je jedna z úžitkových rastlín, ktorá sa do Európy dostala po objavení Ameriky. Obyvateľom Mexika slúžila ako korenie už mnoho storočí pred príchodom Európanov. Domorodci ju používali ku koreneniu kakaa a do čokolády. Používali ju tiež k výrobe voňaviek a liečiv. Aj keď prvé lusky boli dovezené do Španielska už v roku 1521, trvalo to ešte niekoľko storočí. Názov dostala zo španielskeho vainilla – lusk. Mexiko bolo jej dodávateľom po celé 3 storočia. V roku 1819 sa Holanďanom podarilo preniesť prvé sadenice na Jávu.

Trvalo však určitú dobu, kým sa vanilka udomácnila v novom prostredí a začala kvitnúť. Pestovatelia však potrebovali plody a lusky. Tie však nemala, pretože kvety neboli opelené. Kvety sa totiž otvárajú na veľmi krátkou dobu, ktorá je veľakrát kratšia ako 1 deň. Za túto krátkou dobu kvety vanilky môžu opeliť len malé včely – medonosky, ktoré žili len v Mexiku. Riešenie bolo však príliš jednoduché. Urobili pokus a pomocou bambusových tyčiniek a jemného štetca umelo opeľovali kvety vanilky a tie nakoniec začali vytvárať lusky. Až po tomto objave sa pestovanie vanilky mohlo rozšíriť. Dnes sa pestuje okrem Jávy v Malgašskej republike, na Cejlóne, Tahiti, v západnej Afrike a na Bahamách. Podľa zeme pôvodu je tiež označovaná na obchodnom trhu.

Domáci vanilkový extrakt

Už ste si niekedy prečítali, čo obsahuje vanilkový extrakt, ktorý bežne kúpite v obchode? Okrem malého množstva vanilky tam nájdete rôzne aromatické prísady. Pre tých, ktorí sa nechcú nechať klamať, ponúkame recept na skutočný extrakt. Trvá to síce 8 týždňov, než sa dopracujete k žiadanému výsledku, ale ten potom stojí zato!

vanilka
https://www.shutterstock.com

Suroviny ( rozpočet na 1 liter domáceho extraktu ):

5 vanilkových luskov, 1 liter kvalitnej vodky ( vodka nedodá extraktu žiadnu príchuť ), pekná fľaša so zátkou.

Postup:

Lusky pozdĺžne rozkrájajte, vložte do vymytej fľaše, zalejte vodkou a zazátkujte. Uložte na tmavé, chladné miesto a nechajte zrieť 8 týždňov. Raz za týždeň fľašu pretrepte, aby sa suroviny premiešali. Keď začnete extrakt používať, vždy do fľaše dolejte vodku. Takto sa z vášho domáceho extraktu, stane nekonečný extrakt. Extrakt treba spotrebovať podľa dátumu spotreby použitého alkoholu. Vanilka je alkoholom výborne zakonzervovaná.

Extrakt z pravej vanilky v jojobovom oleji

Suroviny:

50 ml jojobového oleja, 1 vanilkový lusk

Postup:

Vanilku nakrájajte na polcentimetrové kúsky a naložte ju do jojobového oleja tak, aby bola celkom ponorená. Extrahuje sa minimálne 4 týždne. Čím ďalej ju v oleji extrahujete, tým je extrakt silnejší. Nakoniec extrakt prefiltrujte cez kávový filter.

-mo-

Save

Save

Save

Save

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach